forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: beauty dish & reflektor & strumienica & softbox
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam przedstawiam wam zestaw made in home do moich błyskotek Smile

[Obrazek: lampy.jpg]

[Obrazek: lampy1.jpg]

więc tak użyte zostały miski plastikowe białe z marketu Mryg
żeby światło nie przebijało na zewnątrz użyłem maty izolacyjnej takiej z marketu
do wyklejania za kaloryferami Mryg błyszczącą strona do miski biała na zewnątrz
na wierzchu czarnym materiałem okleiłem używając do tego taśmy dwustronnej
ranty oklejone zostały czarna izolacją

na fotkach dokładne wymiary robione to było pod żarówki błyskowe JH6800

[Obrazek: lampyopis.jpg]

[Obrazek: lampyopis1.jpg]

fotka z użyciem wyżej wymienionych dodatków

[Obrazek: portret35.jpg]

STRUMIENICA tez made in home Laugh

zrobiona została tez z tej maty grzewczej zwinieta w stożek Mryg
oklejona została czarna tasma izolacyjną i na tym bez kitu teraz pisze czarna rajstopa Laugh
nakładka na wylocie jest zdejmowana a wykonana jest z wkładu od znicza Laugh obcięta i oklejona Mryg

[Obrazek: strumienicaopis.jpg]

[Obrazek: strumienicaopis1.jpg]

[Obrazek: strumienicaopis2.jpg]

fotka z użyciem tej strumienicy

[Obrazek: pormix.jpg]

jak by co to pytać napewno odpowiem i pomoge na tyle na ile będe umiał Mryg
Bonzo przyznaj sie, ze ta strumienice zrobila Kalinka podczas sesji "Bob budowniczy" ;P

a na powaznie, to wyszedl Ci kawal dobrego sprzetu Smile

superkomornik

:shock: :shock: :shock: Niezłe Bonzo. Ty to masz łeb Lol
No to MacGayver przy Tobie jest cienias Smile
Ale jestes master to glowa mała...
vladi napisał(a):Bonzo przyznaj sie, ze ta strumienice zrobila Kalinka podczas sesji "Bob budowniczy"
taaaa to właśnie ta sesja Laugh

jak by dało rade samemu sklecić aparat to pewnie bym to zrobił Laugh :mrgreen: po co płacić tyle kasy jak można zrobić coś samemu Mryg dish kosztuje jakieś 600zł :shock: powaliło ich na głowe Mryg a pokazałem bo może akurat się komuś z was przyda bo będzie chciał sobie sklecić takie coś Smile
no no Bonzo super! tez sie przymierzam do robienia disha i strumiennicy (juz od conajmniej miesiaca tylko lenia mam :P) ale fajnie ze pokazales jak to zrobiles, bo mysle ze wielu osobom sie przyda... mam tylko jedno pytanie - co to jest mata grzewcza? chodzi mi o to cos z czego zrobiles strumiennice... ta strumiennica jest srebrna w srodku czy czarna? jesli chodzi o oklejanie czarna rajstopa Kalinki i zakonczenie wkladem do znicza, to jestem pelna podziwu dla Twojej tworczosci Laugh ale z tym wkladem do znicza to jest swietny pomysl, bo mozesz sobie robic kolorowe filtry (kupujac na przyklad czerwony wklad Mryg)
to ja sobie pozwole odpowiedziec na jedno pytanie Smile

Mata grzewcza - czyli taka, ktora mozesz wsadzic za kaloryfer, zeby odbijala cieplo

[Obrazek: f8d9b3d6765c9a1amed.jpg]

Smile
myimmortal napisał(a):co to jest mata grzewcza?

myimmortal j.w. Mryg

w środku jest wylożona sreberkiem do pieczenia ciast Laugh zeby światło na boki nie szło Smile
Ja robie tez disha (tzn sie robi ) , mam juz zrobioną "czasze tą większą" z miski aluminiowej, a w przyszlosci bedzie sie robić druga mniejsza miska i bedzie prawdopodobnie przykręcana na śruby albo poprostu przymocowana w inny sposób Mryg A mocuje go w taki sposób, ze zdejmuje "filtr - ten biały" z żarówki, wkładam miske i przykręcam spowrotem filtr Smile

A na strumiennice dobra jest tuba od fotki 20x30 taka co sie dostaje Smile
żeby nie zakładac nowego wątku dla 3 fotek wstawiam to tutaj Smile nie jest to samoróbka ale pokaże to też byc może jak ktos kiedys będzie chciał kupić to będzie śmiało mógł pytać o jakość wykonania tego softboxa.Będe poprostyu wszystko co kupie lub zrobie w związku oświetleniam wstawiał tutaj Smile a fotki z użyciem tego cuda pokaże niedługo.

Softbox uniwersalny BOLING wymiary 100x80 z podwójnym dyfuzorem

[center:1777e67ef3][Obrazek: duzysoft.jpg][/center:1777e67ef3]

[center:1777e67ef3][Obrazek: duzysoft1.jpg][/center:1777e67ef3]

[center:1777e67ef3][Obrazek: duzysoft2.jpg][/center:1777e67ef3]
Bonzo duza jest róznica miedzy tym a domowym softem?
Mauser dość spora pod względem np wielkości płaszczyzny oświetlajacej i materiału z jakiego sie składa ten kupny soft Smile ale nie ma co rezygnowac z samoróbek a przynajmniej ja Laugh nie mam profi studia żeby szaleć z drogim sprzętem Smile i dośc cięzkie to jest ale jak zwykle mam juz patent na to żeby sie nie opuszczała lampa pod cięzarem softa Laugh
właśnie widze bonzo Mryg sznurek do statywu ? ;] moze poprostu tutaj zmienic nazwe tematu i wrzucac wszystkie studyjne samoobróbki ?
każdy niech zakłada swój wątek i nie będzie się mieszało Smile będzie wiadomo co kto ma i o co pytać daną osobe jeżeli sie danym przedmiotem ktoś się zainteresuje Smile Wtedy sobie wejdziesz w kategorie samorobki i wybierasz o Bonzo ma to o a orix ma to więc wiem kogo pytać Smile

superkomornik

Ile za taki soft sobie życzą?
138zł za niego dałem w sklepie eltec
plany byly na większy 120x80 dobrze że nie wziąłem Laugh bo to pewnie kobyła niezła Laugh ten jest ogromny a co dopiero tamten Laugh
Ok bonzo Laugh Daj z 200 znakow wiecej do podpisu albo ze 100 bo mi sie sprzet moj nie miesci Lol i musiałem ukrócić hehe Laugh
orix to niewypisuj wszystkich, pierdułek a bedzie OK
jeszcze ten softbox od środka

[center:e1d6ad80f7][Obrazek: softsrod.jpg][/center:e1d6ad80f7]

[center:e1d6ad80f7][Obrazek: softsrod1.jpg][/center:e1d6ad80f7]
a to taaaak to ma w srodku Mryg fajnie ze pokazales z jakiego tworzywa ta folia jest zrobiona... mysle ze sie przyda Laugh
myimmortal no kiedyś czytałem jak ludzie się zastanawiali właśnie jak on wygląda w środku Smile

teraz pokazuje softbox z parasolki odbijającej Smile Mryg zakładamy odbłyśnik zamiast na parasolce to z drugiej strony i nacinamy na szwie otwor taki żeby pasował do żarówki lub innego żródła światła i mamy softbox Smile

[center:336d5e4b4b]1.
[Obrazek: softpar.jpg][/center:336d5e4b4b]

[center:336d5e4b4b]2.
[Obrazek: softpar1.jpg][/center:336d5e4b4b]

[center:336d5e4b4b]3.
[Obrazek: softpar2.jpg][/center:336d5e4b4b]

[center:336d5e4b4b]4.
[Obrazek: softpar3.jpg][/center:336d5e4b4b]
ah ten pomyslowy dobromir Mryg
ekstra pomysl Smile
niezłe Smile ...........skad ty te wszytkie pomysły bierzesz???? Smile
Mauser nie wiem same jakoś tak przychodzą do głowy Laugh
Bonzo tez o czyms takim myslalam ale to nie ma najmniejszego sensu... dobra - mniej swiatla odbije sie od bialego materialu i przejdzie przez niego ale co z tego?? i tak promienie swiatla nie pojda "na wprost" tak jak to powinno byc przy softboxach ale rozejda sie na wszystkie strony bo parasolka jest wypukla... trzebaby cos wiecej przykombinowac zeby to zdalo jakikolwiek egzamin...
jak nie pójdą na wprost Smile tylna część w tym co pokazałem działa jak w softboxie czyli odbija światło i kieruje je do przodu Smile a z tego co wiem to softbox świeci identycznie jak to i takie dodatki maja raczej za zadanie zmiękczanie światła a nie kierunkowanie go w wąskim strumieniu bądź też punktowym Smile od tego są reflektory i strumienice Smile bo rozpraszanie i odbijanie to raczej dwa rózne style oświetlania obiektu Smile pokaże ci dwie fotki zrobione z jednym i drugim oświetleniem Smile i nie powiem która jest czym oświetlana i ciekawe czy zgadniesz Mryg
ok ale bez obrobki - najlepiej rawy... i chodzi mi o roznice glownie przy portretowaniu... wiem co masz na mysli i ja mowie o czyms kompletnie innym ale to chyba musze narysowac, bo wytlumaczyc nie wiem jak ;-)

EDIT:
ok - narysowalam :P
staralam sie w paincie jak nei wiem Laugh ale przy zapisie do jpega kolory sie spieprzyly ;-)

w kazdym razie tak w teorii dziala softbox:
[Obrazek: sbem8.jpg]

tak parasolka:
[Obrazek: parasolkaer6.jpg]

a tak Twoj parasolko - softbox:
[Obrazek: parsbah5.jpg]

czyli tak jak staralam sie wytlumaczyc - fakt - nie pozwoli promieniom na rozchodzenie sie w tyl za lampe, ale ze wzgledu na to ze parasolka jest wypukla a nie plaska - nie pozwoli na taka kontrole swiatla jak softbox... promienie nadal beda sie rozchodzic na boki i oswietlac tlo...
prosze bardzo to fotki identyczne ustawienia aparatu odleglosc oswietlenia identyczna te są pomniejszone i wyostrzone a pod dana fotka link do oryginału prosto z aparatu Smile a co do świecenia na boki to chyba jednak sie mylisz ale nie będe sie sprzeczał bo ja nie jestem wielkim specem od oświetlenia więc moge ja się mylić Smile tak jak pokazałaś na rysunkach to świeci tylko reflektor Smile softbox wali na boki światłem aż miło Smile niestety powierzchnia oświtlająca w softach jest tak duża że nie ma fizycznej możliwości zeby nie dawał światła na boki Smile chyba że nałożysz mu nakładke z otworem na środku to wtedy może zmniejszysz jego bicie na boki Smile są takie specjalne właśnie do softów nakładki jak plaster miodu,nakładki z otworami okrągłymi i prostokątnymi ograniczające wylot światła Smile

[center:ba9d35d063]1.
[Obrazek: DSC_4346mini.jpg]
http://www.o7.tox.pl/fotkiforfoto/art/DSC_4346.JPG[/center:ba9d35d063]

[center:ba9d35d063]2.
[Obrazek: DSC_4347mini.jpg]
http://www.o7.tox.pl/fotkiforfoto/art/DSC_4347.JPG[/center:ba9d35d063]
domyslam sie ze pierwsze foto jest z parasolko-softboxu a drugie z normalnego softboxu... moge sie mylic, no ale tak obstawiam Mryg z tym ze nie chodzilo mi o to ze bedzie wielka roznica miedzy tym jak obiekt jest oswietlony, bo jedyna roznica jest taka ze w normalnym SB sa dwie plaszczyzny zmiekczajace swiatlo a w tym kombinowanym jedna, ale chodzilo mi glownie o to oswietlanie tla, bo to jest najbardziej wkurzajace w tych calych parasolkach... na dobra sprawe to do swoich zdjec mozesz dorzucic jeszcze jedno zrobione przy pomocy parasolki zwyklej bez przykrycia i efekt tez bedzie podobny... na pewno da sie pracowac na czyms takim, ale to nie bedzie to samo co normalny softbox... co prawda takowego nie mam, ale musze sobie przynajmniej jeden jak najszybciej sprawic bo juz mam dosc tych wszystkich parasolek :/
no zgadłaś Smile co do dwóch zmiękczaczy to już dorobiłem do parasolki też Laugh a mówie nie licz na to że soft ci tła nie oświetli Smile bo się rozczarujesz Smile
Bonzo napisał(a):no zgadłaś Smile

a co wygralam? :mrgreen:

hmmm... no pewnie tez bedzie troche swiecic po bokach... ale mimo wszystko ze wzgledu na budowe przedniej sciany mysle ze troche mniej... no ale nie przekonam sie dopoki sama nie wyprobuje Mryg
myimmortal napisał(a):a co wygralam?
prace ogrodnicze Mryg dla relaksu i zdrowia mały turnus Laugh

a tak zrobiłem w tym parasolowym softboxie drugi zmiękczacz Mryg

[center:0d7c605482][Obrazek: softpar4.jpg][/center:0d7c605482]
nie wiem ze ci sie chce tak bawić, Bonzo Lol i psujesz zmiękczacz od softboxa :P
orix bawie sie w konkretnym celu Smile żeby cos z tej zabawy osiągnąć a konkretnie dobre światło Smile i nic niepsuje bo to nie jest zmiękczacz od softa tylko inny specjalnie dorobiony do parasolki Smile

superkomornik

To jest taki odbłyśnik do parasolki, odbijający światło, a w razie potrzeby można go zdjąć, żeby używać parasolki dyfuzyjnie. Czyż mam rację? Smile
wieczorem wstawie fotke w całości jak to wygląda Smile
to ma działac jak w tym prostokątnym softboxie Smile czyli wewnętrzny dyfyzor Smile

[center:3fec21827e][Obrazek: softpar5.jpg][/center:3fec21827e]

[center:3fec21827e][Obrazek: softpar6.jpg][/center:3fec21827e]

superkomornik

No i wszystko jasne ;-)
Tylko nie wiem, czemu jest sens bawić sie z paraoslką w takie rzeczy, jak masz ogromny softbox Lol
orix ty to człowieku masz wiecznie jakiś problem Laugh co z tego że mam jeden softbox jak każde z przystawek spełnia inną role w świeceniu Smile
Lol

no tak, ale ja bym sie nie bawił, i wykorzystałbym i softbox i parasolke bez zadnych przeróbek Mryg
Jak bardzo czuła jest wbudowana fotocela w tych JH6800? Zastanawiam się czy podczas focenia moim s5600 obiektu w namiocie bezcieniowym-oczywiście samoróbce czy te fotocele wychwycą błysk i błysną w odpowiednim momencie?:>
jeżeli inne żrodła światła nie oślepiaja fotoceli w żarówce to wyłapie napewno Smile
szkoda, że tyle linków padło i nie można podejrzeć czego właściwie tyczył się temat Smile
Też z miłą chęcią bym zobaczył Wasze dzieła !! Może da się coś z tym zrobić? Mryg
przyłączam się do postulatu kolegi da się odświeżyć linki, aby wszyscy mogli popodziwiać wczesną twórczość konstruktorską imperatora? Laugh
Witam.
Nie wyświetlają mi się zdjęcia zabawek BONZA z pierwszego posta.
Co zrobic zeby zobaczyc te zabawki, bo chcialbym skorzystac z porad i stworzyc podobne dla swoich potrzeb Mryg
Z gory dziekuje
kilaherz
niestety te linki nie działają bo nie mam tego serwera na którym one były i najprawdopodobniej wątek skasuje bo nie ma innego wyjścia.
bonzo mialbym prosbe Mryg wstawil bys zdjecia jak zrobic tego beaty disha i strumienice ? Smile bede wdzieczny bardzo Mryg jak cos to mozeszesz poslac zdjecia na priv badz melja Mryg
Stron: 1 2
Przekierowanie