forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Zdjęcia w pomieszczeniach-rozmazywanie itp(sony a330) pomóżcie!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich jako nowy użytkownik tego forumSmile

Posiadam Lustrzanke Sony alfa A330 która kupiłem kilka miesięcy temu.
Jestem naprawde świerzakiem jesli chodzi o fotografowanie więc prosze was o lekka pomoc.

Nie umiem poradzić sobie z robieniem zdjęć w pomieszczeniu gdzie jest w miare ciemno(zwykła lampa,żarówka czy wnętrze baru)
zawsze gdy ustawię dłuższy czas naswietlania wychodza mi rozmazane zdjęcia,znowu gdy ustawie za wysokie iso to jakośc nie powala na kolana a i jest problem ze złapaniem ostrości zdjęcia.

Mógł by mi ktos poradzić jak wykonac np zdjęcie w pubie gdzie nie jest zbyt jasno ale BEZ użycia statywu?był bym naprawde wdzięczny!Smile
pozdrawiam!
Bez statywu, ciezko o nieporuszone zdjecia na dlugim czasie naswietlania.O ile w ogole to mozliwe. Ja bym sobie te opcje darowala, ustawila odpowiednio do oswietlenia balans bieli, i robila na krotkich czasach.
Kurcze właśnie zobaczyłem że napisałem nie w tym dziale co trzeba,prosze o przeniesienie tematu o ile to morzliwe(wtopa na samym początku;/ )

Mocca dziekuję za szybką odpowiedź,zdjęcie nie musi być robione na długim naswietlaniu,głównie chodzi mi o to żeby zdjęcie nie było robione ze statywu i żeby nie urzywać lampy błyskowej bo zdjęcia nie mają wtedy "duszy" myslę ze rozumiesz o co chodziSmile

jesli była bys taka miła:
mma teraz w pokoju tylko lampkę nocną i słabe swiatło z kinkietu sciennego oraz dosć ciemne sciany w pokoju,jak ustwic balans bieli zeby zrobic dobre zdjęcie?taki test samouczekSmile
Najpierw okresl rodzaj swiatla.
Kolego, a instrukcje obslugi aparatu masz ? Smile
kolego po pierwsze instrukcja.
Smile to zawsze się przyda. Na pewno masz taką opcję jak preselekcja czasu. Jak masz słabe oświetlenie i nie chcesz używać lampy to zwiększ iso do około 400-600 (nie wiem jakie będzie optymalne w 330) i włącz przynajmniej tryb preselekcji czasu.
Wtedy będziesz mógł korygować czas w jakimś stopniu.
pierwsze co zrobiłem to zabrałem się za instrukcję ale tam naprawde nie ma takich porad a słownictwo to dla mnie kosmos,dostałem instrukcję na płycie CD i oprrócz tego jak uruchomic aparat to nic sie nie dowiedziałem z niej.

swiatło juz pisałem lampka biurkowa zwykła żarówka 40W
kinkiet ścienny też zwykła żarówka 40W kolor ścian zółc przechodząca w pomarańcz.
i teraz zrobie zdjęcie to bedzie miało kolor ścian albo bedzie blade bez kolorów

masz na to jakiś pomysł?;>
Jeśli to zwykłe żarówki WB ustawiasz na światło żarowe, jeśli światło jakieś mieszane możesz spróbować na WB automatycznym, a najlepiej pstrykaj w formacie RAW i WB później skorygujesz. Co do zdjęć gdzie jest mało światła, może być kłopot. Możesz z lampą, ale zewnętrzną i odbijać światło od sufitu na przykład. Jeśli lampa nie wchodzi w grę, podniesienie ISO będzie niezbędne i włącz stabilizację także. Do czasu 1/20s nie powinny wyjść rozmazane, chyba, że poruszające się osoby. Inna możliwość to zakup jakiegoś jasnego obiektywu, ale to kosztuje.
Sebiriusz mógł byś mi wyjaśnić co to jest preselekcja czasu?lub jak ta funkcja nazwana jest w aparacie?
ustawiłem iso na 800 przysłona1/10 f 3,5
balans bieli żarówka +3`1
zdjęcie faktycznie jest jasne ale nadal jest blade.
Kurcze Micek, nie gniewaj sie - ale jesli Ty nie wiesz co to jest preselekcja czasu, to nikt tutaj raczej Ci nie pomoze. To sa rzeczy ktorych nalezy samemu sie nauczyc, to jest minimum ktore powinienes juz dawno wiedziec. Jest tutaj wiele osob, ktore sa chetne zeby pomoc , podpowiedziec-ale nikt nie bedzie Ci wyjasnial podstaw.
Skoro nie rozumiesz co mowi do Ciebie instrukcja, to poczytaj w necie. Jest tam mnowstwo poradnikow, wyjasniajacych rozne kwestie , w baaaardzo przystepny sposob.
Wystarczy troche checi..A Ty idziesz na totalna latwizne.Wpadasz na forum , i oczekujesz ze ktos poda Ci "pod lawka" gotowca.
No wybacz..
Mocca doskonale Cie rozumiem,sam jestem moderatorem na innym forum o innej tematyce i tez widzę mnóstwo tematów gdzie ktoś prosi o "gotowce" ale wystarczy że jedno słowo poprostu jest nie zrozumiałe i zmienia to postac rzeczy rozumiem że preselekcja swiatłą to poprostu wybór odpowiedniego balansu czyli np cień,żarówka itp tak?

co do mojego poziomu fotografowania to naprawde jest on niski,kupiłem lustrzankę żeby zacząc fotografowac i naprawde się tego nauczyć niestety przez kilka miesięcy nie miałem czasu nawet wyciągnac aparatu z futerału dlatego zapisałem się na to forum żeby malymi kroczkami dojść do jakich kolwiek podstaw fotografii,ale naprawde nurtuje mnie to jak zrobie 50zdjeć i po zrzuceniu ich na peceta widze że są poprostu ochydne.

Nie gniewam się cenię w ludziach otwartośc i szczeromównośćSmile dlatego jesli juz za bardzo zaniżyłem poziom to przepraszam ale liczyłem na pomoc w charakterze właśnie takiej mini szkólki że ja coś zrobię a wy mi pomożecie skorygowac moje błedy.chyba troche się przeliczyłem prawda?;/
o widzisz o takie cos mi chodziło:)Boska jestesLaugh
biore się za ogarnianie:)ale wrócę tuSmile
(04-12-2010 11:53 PM)Micek napisał(a): [ -> ]ale wrócę tuSmile

No ja mysle Smile
Milej lektury !
(04-12-2010 11:31 PM)Mocca napisał(a): [ -> ]Kurcze Micek, nie gniewaj sie - ale jesli Ty nie wiesz co to jest preselekcja czasu, to nikt tutaj raczej Ci nie pomoze.
Dokładnie.

(04-12-2010 11:42 PM)Micek napisał(a): [ -> ]rozumiem że preselekcja swiatłą to poprostu wybór odpowiedniego balansu czyli np cień,żarówka itp tak?
Nie. Mowa była o preselekcji czasu, a to całkiem co innego. Jest to tryb ekspozycji wybierany pokrętłem w aparacie, oznaczony literą S. Kiedy się wybiera jaki tryb to już musisz sobie doczytać np. tu: [link1] , lub [link2] , [link3] ,
(04-12-2010 10:49 PM)Micek napisał(a): [ -> ]Nie umiem poradzić sobie z robieniem zdjęć w pomieszczeniu gdzie jest w miare ciemno(zwykła lampa,żarówka czy wnętrze baru)
zawsze gdy ustawię dłuższy czas naswietlania wychodza mi rozmazane zdjęcia,
A tam nie umiesz... Tak jest w większości aparatów - nawet lustrzanek. Rozwiązań jest kilka... aparat z dobrym wysokim ISO + jasne szkło (w różnych kombinacjach). W takich warunkach nawet hiper Nikon D700, C5Dmk2 czy C7D może mieć problemy na ISO3200 o ile nie ma jasnego szkła

A jak masz takie Sony A330? Kto Ci je wcisnał? to bez szkieł 35/1.8 raczej zapomnij o sensownych zdjęciach bez lampy w słabtm świetle.

Balans bieli to całkiem inna bajka... i niestety często truuuuuuuuudna. Bo jak jest światło mieszane... to i tak zawsze trzeba eksperymentować z ustawianiem.
Widzisz pTad,naprawde nie wiedziałem co kupuje rozglądałem się długo za aparatem az w koncu natrafilem na allegro na fajny zestaw alfa A330+8giga+futerał i do tego podstawowy obiektyw 55mm jak dla mnie wydawał sie dośc dobrym aparatem a z tego co czytałem to nikt nie miał jakiś sensownych argumentów przeciw alfie mnie napewno skusiła cena.z twojego opisu wnioskuje ze tez masz alfe i pewnie nie narzekasz bo wiesz co i jak robićSmile

zrobiłem przed chwila zdjęcia z różnymi ustawieniami w trybie półautomatycznym S i A i zdjęcia powiem ze nawet mnie zadowoliły ale nadal to nie jest to co oglądam w waszych galeriach.
z drugiej strony nie mam tez zadnego programu do obróbki zdjęć dopiero w niedziele kiedy dostane swojego laptopa to się pobawie.

powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz zdjecia tego typu:
http://www.pinezkaclub.pl/photos/normal/...SC1319.jpg

robione sa w rawach a później obrabiane w programie?czy osiągacie taka jakośc tylko za pomocą aparatu?
(05-12-2010 01:53 AM)Micek napisał(a): [ -> ]robione sa w rawach a później obrabiane w programie?czy osiągacie taka jakośc tylko za pomocą aparatu?
Albo dużo światła tam było.... albo dobłyskiwane lampą.

ps.
Jeśli chodzi o Soniaki to A2XX i A3XX nie polecam... To historycznie i raczej słabe puszki... o matrycach CCD, które mocno szumią na wyższych ISO. Dlatego jedynym wyjściem jest jasne szkło albo błyskanie lampą.
(05-12-2010 01:53 AM)Micek napisał(a): [ -> ]zrobiłem przed chwila zdjęcia z różnymi ustawieniami w trybie półautomatycznym S i A i zdjęcia powiem ze nawet mnie zadowoliły ale nadal to nie jest to co oglądam w waszych galeriach.

To moze wrzucisz te zdjecia tutaj ?
(05-12-2010 03:35 AM)pTad napisał(a): [ -> ]
(05-12-2010 01:53 AM)Micek napisał(a): [ -> ]robione sa w rawach a później obrabiane w programie?czy osiągacie taka jakośc tylko za pomocą aparatu?
Albo dużo światła tam było.... albo dobłyskiwane lampą.

ps.
Jeśli chodzi o Soniaki to A2XX i A3XX nie polecam... To historycznie i raczej słabe puszki... o matrycach CCD, które mocno szumią na wyższych ISO. Dlatego jedynym wyjściem jest jasne szkło albo błyskanie lampą.

widzisz aparat juz jest kupiony teraz to można tylko gdybać bo w najbliżyszm czasie dopóki nie umebluje owego domu mogę zapomnieć o wydatkach na nowe obiektywy czy nawet aparaty musze uczyc się na tym co mam a mam jeszcze starego zenita analogowego:)trzeba bedzie go odkurzyćMryg

bodajże Roksana założyła identyczny temat jak ja i tam się też dużo dowiedziałem na ten temat więc śledzę oba tematy(ona tez ma A330)

Mocca wrzucił bym chętnie ale mam internet Orange free i załadowanie zdjęcia na serwer graniczy z cudem:)ale wieczorem bede miał dostęp do innego łącza to podziele się napewnoSmile
na moje oko jest to błysk na drugą kurtynę migawki
(05-12-2010 03:20 PM)Micek napisał(a): [ -> ]Mocca wrzucił bym chętnie ale mam internet Orange free i załadowanie zdjęcia na serwer graniczy z cudem:)ale wieczorem bede miał dostęp do innego łącza to podziele się napewnoSmile

Fajnie, jestem ciekawa co ci wyszlo Smile
sęk w tym że bylem na tej imprezie i oni żadnych błysków nie używali dlatego zastanawiam się jak zdjecie było zrobione bo wiem że format RAW daje dużo wieksze możliwosci w obróbce zdjeć czyli jesli zdjecie było nie doświetlone to w programie można je rozjaśnić nie tracąc zbytnio na jakości obrazuMryg
Na zdjęciu które pokazałeś widać ostry flash, nawet chyba na wprost świecony. I też mi się wydaje, że na drugą kurtynę(czyli flash błyska przed opadnięciem migawki by zamrozić ruch). Zdjęcia na imprezie owszem da się zrobić bez flasha, ale to przy statycznych ujęciach, wysokim ISO i jasnym szkle. Bez tego ciężko o takie zdjecia, żeby były nie poruszone a twarze osób uwiecznionych były rozpoznawalneMryg
Przekierowanie