forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Lampka domowa = softbox ? proszę o info co i jak
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie. Mam zamiar zrobić z lampki lekkiego softboxa ale nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o info co mam użyć.
[Obrazek: a9f7cee588982f03med.jpg] [Obrazek: 767a52b05991e660med.jpg] [Obrazek: 3cf0f52089cb1d19med.jpg] [Obrazek: 67a20a5d4b0884c5med.jpg]

Oto lampka z różnej perspektywy

superkomornik

Ile to ma Wat? :roll:
mi to wyglada na 60.
tak dokładnie 60W ma to coś...

superkomornik

To daj sobie spokoj... przy halogenie 500W miałem czasy rzedy 1/30s i przeslone 3.2 Wink
Hmmmm nie chodzi mi już o halogen... może być żarówka lepsza żeby tak trochę oświetliło postać...
tu jest pokazane jak zrbic samemu softboxa

edit bonzo : ....

superkomornik

Jesli tak koniecznie chcesz swiatlo ciagle to... uzywaj swietluwek energooszczednych. Pobieraja mniej prądu i nie grzeja tak bardzo. Szukaj takich o wydajnosci min 300W i temperaturze barwowej 5500 K (+ - 500 K).

Sylwo- nie podaje się linków do konkurencyjnych for :evil: :evil: Zarzaz przyjdzie admin i Ci go usunie

Link do Home Made Softbox'a jest w mojej stopce Smile
$k!m4ru$ lepiej kup najtańsza żarówke błyskową którą się wkręca w taką samą oprawke jak zwykłążarówke a błysk jednak jest mocniejszy jak to co masz teraz Smile

np taka
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=166198902

wyzwolisz ją lampą wbudowaną w aparacie bo ona ma fotocele Smile plus taki soft jak zrobił superkomornik i można szaleć Smile Mryg i myśle że nie pożałujesz zakupu Smile

superkomornik

Bonzo dobrze prawi. Nie wiem jak tam z przedbłyskami w Twoim Canonie, ale żarówka błyskowa jest duuuzo lepsza niz swiatlo ciagle (zreszta sam zobacysz jak spróbujesz ) Smile
To zrobię tego "HomeMade Softbox" by superkomornik i kupię żaróweczkę błyskową. Mam nadzieje, że odczuje błysk z canona Laugh
jaki ty masz aparat ? jeżeli masz opcje wymuszonego błysku to odpali ci żarówke Smile orix Tak wyzwalał u siebie i działa ma chyba Canona A80 albo cos w tym rodzaju Smile ja testowałem z Fuji S5600 i też wyzwala Smile
Bonzo fajna ta żarówka, może bym sobie coś takiego sprawił .. zastanawiam się tylko jakby to było przy foceniu ludzi, bo w moim H1 lampa jest dosyć mocna i czy wtedy nie miałbym prześwietlonych tych fotek .. cholera szkoda że nie ma u mnie gdzieś takiego sklepu co bym sobie poszedł przetestować Mryg

superkomornik

Pionio, ja zrobiłem z pudelka po zapałkach taka nakladke na lampe wbudowana, ktora kierowała światło na sufit i nie było zadnego problemu (tzn, był z przedbłyskami, ale to inna sprawa...)
Bonzo Ja mam Canon A530 a flash'a mam auto i wymuszonego.
Pionio o prześwietlenie sie nie bój Smile po to masz przysłone w aparacie Smile i migawke Mryg zanim miałem Nikona robiłem zdjęcia Fuji z tą żarówką i to ta mocniejsza wersją Smile pokaże wam jak zrobic zasłaniacz na lampe Mryg żeby nie oświetlał obiektu a pobudzał zarówke do błysku Smile

[center:09a355aa81][Obrazek: nakladka.jpg][/center:09a355aa81]

[center:09a355aa81][Obrazek: nakladka1.jpg][/center:09a355aa81]

[center:09a355aa81][Obrazek: nakladka2.jpg][/center:09a355aa81]
$k!m4ru$ to będzie ci dzialało Smile
Bonzo dobre ! Smile Dzięki, teraz jeszcze bardziej zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego Laugh
Pionio naprawde warto Smile świetna zabawa i zobaczysz co jeszcze można wycisnąć z hybrydki Smile i nie musisz mieć lustra żeby robić dobre zdjęcia Smile zawsze sie tego będe trzymał Smile
Lekki offtop ja se tak myślę kupić tło fotograficzne jakieś na długość jaką się chce. Albo prześcieradło jako tło. I jeszcze te oświetlenie ciekawe jak to wyjdzie hmmm Laugh
tanie tła są w FUNSPORTS Smile 1.6x5m lub 1.6 długośc dowolna Smile
Hmmm ... 1mb to 1m inaczej ? 6zł hmmm. Biały bym kupował jak już. i extremalniezaweiszę sobie na drzwiach Laugh zamiast tej "szmatki" co mam teraz LaughLaughLaughLaugh
1mb to znaczy jeden metr z szerkosci 1,6 czyli kupujesz np 1.6x1 Smile
Bonzo napisał(a):$k!m4ru$ lepiej kup najtańsza żarówke błyskową którą się wkręca w taką samą oprawke jak zwykłążarówke a błysk jednak jest mocniejszy jak to co masz teraz :)

np taka
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=166198902

wyzwolisz ją lampą wbudowaną w aparacie bo ona ma fotocele :) plus taki soft jak zrobił superkomornik i można szaleć :) ;) i myśle że nie pożałujesz zakupu :)

Bonzo, czy możesz podać nawe tej żaróweczki bo nie ma już tego przedmiotu ;)
Bonzo napisał(a):prosze bardzo :)
http://www.allegro.pl/item261612814_stud...nchro.html

dziękuje
tak sobie czytam ten watek bo interesuje mnie zrobienie takiego domowego softboxa. to moge sobie kupic żerowke jak wyżej mówione i co mam ja sobie do takiej zwykłej lampki wkręcic?
superkomornik napisał(a):Pionio, ja zrobiłem z pudelka po zapałkach taka nakladke na lampe wbudowana, ktora kierowała światło na sufit i nie było zadnego problemu (tzn, był z przedbłyskami, ale to inna sprawa...)

Witam jak sobie poradziłeś z przedbłyskami ?
Bonzo napisał(a):Pionio o prześwietlenie sie nie bój Smile po to masz przysłone w aparacie Smile i migawke Mryg zanim miałem Nikona robiłem zdjęcia Fuji z tą żarówką i to ta mocniejsza wersją Smile pokaże wam jak zrobic zasłaniacz na lampe Mryg żeby nie oświetlał obiektu a pobudzał zarówke do błysku Smile

[center:09a355aa81][Obrazek: nakladka.jpg][/center:09a355aa81]

[center:09a355aa81][Obrazek: nakladka1.jpg][/center:09a355aa81]

[center:09a355aa81][Obrazek: nakladka2.jpg][/center:09a355aa81]

Bonzo nic nie widzę help !!!!
to jakie "Zródło swiatła" moge umiescic w takim domowej roboty softboxie??? tylko cos taniego
Przekierowanie