forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Aparat cyfrowy z matrycą bagatela... 150 Mpx !!!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Też nie wierzyłem, ale zobaczie.... 21500x7500 px - RAW 800 MB Smile

http://www.roundshot.ch/xml_1/internet/d...5/f934.cfm

przerażające! Smile
no cóż...
hehehe... widzialam to juz kiedys Laugh no i cena tez do niskich nie nalezy... Mryg
myimmortal napisał(a):no i cena tez do niskich nie nalezy...

no tak...a jeszcze pamiec, filtry, statyw.... :mrgreen:
dzizas czego to nie wymyślą :P
Chciałbym coś takiego ......... Wink
Jako zjawisko naukowe super Smile Ale to chyba tylko tyle z tego wynika...
mozna robić duze zdjecia nie majac takiego spzętuSmile
http://lookdigital.pl/hri.htm
adriansan chyba mylisz pojecie panoramy z pojeciem duzego (wielkiego Mryg) formatu...
no chyba ze mi powiesz jak zrobic panorame modelki na bilbord to Ci piwo stawiam na zlocie Mryg
myimmortal tak jak panorame...z kilku zdjec składasz...tylko modelke musisz zalac betonem Laugh a to co zajac4 wystawił to pierwszy raz słysze
dokładnieSmile robisz kilka fotekSmile i potem je łączyszSmile i wychodzi 20 mpixSmile a wystarczy zrobić w jednym czasie np 6 zdjęć z 6 aparatówMryg
czekam na piwo myimmortalMryg
taaaa... to zrob tak cwaniaku Mryg

superkomornik

adriansan- masz racje, ale nie do konca...
bo jak zrobisz akim sposobem, np takie zdjęcie?

http://tarpon.tamug.edu/~chrpratt/verybigwave_jpg.jpg
no mówie, kilka aparatów na statywie ustawionychMryg i na fale moze trafiszSmile i odpalasz w tym samym czasieSmile ale ja tego nie zrobie bo jeden aparat mamSmile ale spróbuje w wekeend zrobić dużą fotę stojacej osobieSmile i wam oczy wyskoczą i spadną na posadzke!
adriansan napisał(a):i wam oczy wyskoczą i spadną na posadzke!

juz sie doczekac nie moge Mryg

superkomornik

adriansan- dobrze, ze napisales "może". One musiały by być ustawione idealnie pod tym samym kątem. Lekie wychylenie jednegoa aparatu i wychodzi dziwna perspektywa na zdjęciu. Owszem, można zrobic panoramę kilkudziesięcio pixelową, ale to tylko panorame, która nigdzie się nie wybiera Mryg Ja sam mam takie zdjęcie, które ma ok 50mpx, ale co z tego. Tylko krajobraz i nic więcej.

myimmortal- ja też Mryg
tak se czytam o czym wy tu piszecie i nie bardzo rozumie Laugh jakie panoramy modelek na bilbordy czy sklejanie kilku fotek Laugh większość fotek na bilbordach jest z matryc 10mpx nawet jak nie bedzie super jakość to i tak tego nie zobaczycie bo nie oglądasz tego z jednego centymetra tylko kilku a nawet kilkunastu metrów Smile z tego co wiem to często interpolują te 10mpx do np 20 czy 30 Smile ale czy dobrze pisze i na temat to nie wiem Laugh :mrgreen:

superkomornik

A ja myslalem, ze bilboardy strzela sie srednim formatem, ale szczerze to sam nie wiem Smile
superkomornik kiedyś patrzyli na jakość a teraz na cene i ilość Smile
toto duze wcale mi sie nie podoba Smile

superkomornik

FUJI- pewnie dlatego, ze byś nie utrzymała :P
superkomornik nie tylko Mryg ale w sumie masz racje, w koncu slaba kobieta jestem Mryg :P
Może i sie nie znam, ale moim zdaniem 150 mpx to fajny bajer. Tylko mógłby ktoś podać zastosowanie takiego aparatu tam, gdzie 10 mpx byłoby za mało?
bonzo, 10mpix to moze przesada ale jakieś 20Smile)) robią to raczej jakimiś średnioformatowywiSmile poza tym takie billboardy nie mają 300 dpi tylko myśle ze poniżej 100Smile wiec rośnie rozmiar trzykrotnieSmile tak mi sie wydaje!
a to widzieliście?Smile
http://www.quickonlinetips.com/archives/...otography/

4000MPIX = 4 giga pikseleSmile
adriansan napisał(a):a to widzieliście?Smile
http://www.quickonlinetips.com/archives/...otography/

4000MPIX = 4 giga pikseleSmile

ale to chyba jakas technika wywolywania zdjec z kliszy...
chyba takSmile chyba nie doczytałemSmile

"The Gigapxl camera captures single exposures on film with enough resolvable detail to support scanning at resolutions up to four billion pixels."

ale to i tak nieźleSmile)

"A 4000-megapixel print has dimensions of 10 feet by 20 feet. "
czyli 3x6 METRÓWSmile
Do szpiegowania w sam raz Mryg
ja myśle ze wojsko USA czy ruskie czy inmne chińskie ma takie gigapikselowe aparaty na swoich sateliatch szpiegowskichSmile
Śmiałbym tę myśl posunąć dalej ===> Maja takie kamery + zoom taki, że taka satelitka może czytać z nami książke na plaży Mryg
czego to ludzie nie wymyślą Smile
A technika nadal posuwa sie do przodu Mryg
ja piernicze....
niestety pomysł z łączeniem niewypaliłSmile)) w sensie program podczas łączenia mi staje więc.. nie udało mi sie!!! moż eldtaego ze to wersja trial byłaSmile

ale udało mi sie zrobić cos innego... otóż po zrobieniu NEF'ów, wywołałem pliczek ustawiając Size na 6144x4085 (25,1 MPix), jakoś była zadowalającaSmile Następnie znowu w PS poiwiększyłem dwukrotnie i wyszło jak można policzyć 12288x8170 czyli po przeliczeniu wychodzi ok 100 MPix!, wychodzi nam wtedy przy powiedzmy 150 dpi zdjęcie o rozmiarze 208 cm na 138 cm..

I jakość patrząc na to zdjęcie nie jest jakaś straszna, oczywiscie druki takich rozmiarów to nie są 300 dpi bo nie potrzeba takich szczegółów patrząc na coś tak duzego z duzej odległości zazwyczaj.

sami spróbujcie a zobaczycie jakie fajne efekty można uzyskać. Można sobie powiekszyć nie 2-krotnie jak ja to robiłem ale np. 3-krotnie i osiągnie się tanim kosztem kilkaset megapikseliSmile
Przekierowanie