hehehe... widzialam to juz kiedys

no i cena tez do niskich nie nalezy...

myimmortal napisał(a):no i cena tez do niskich nie nalezy...
no tak...a jeszcze pamiec, filtry, statyw.... :mrgreen:
dzizas czego to nie wymyślą :P
Chciałbym coś takiego .........

Jako zjawisko naukowe super

Ale to chyba tylko tyle z tego wynika...
adriansan chyba mylisz pojecie panoramy z pojeciem duzego (wielkiego

) formatu...
no chyba ze mi powiesz jak zrobic panorame modelki na bilbord to Ci piwo stawiam na zlocie

myimmortal tak jak panorame...z kilku zdjec składasz...tylko modelke musisz zalac betonem

a to co
zajac4 wystawił to pierwszy raz słysze
dokładnie

robisz kilka fotek

i potem je łączysz

i wychodzi 20 mpix

a wystarczy zrobić w jednym czasie np 6 zdjęć z 6 aparatów

czekam na piwo myimmortal

taaaa... to zrob tak cwaniaku

no mówie, kilka aparatów na statywie ustawionych

i na fale moze trafisz

i odpalasz w tym samym czasie

ale ja tego nie zrobie bo jeden aparat mam

ale spróbuje w wekeend zrobić dużą fotę stojacej osobie

i wam oczy wyskoczą i spadną na posadzke!
adriansan napisał(a):i wam oczy wyskoczą i spadną na posadzke!
juz sie doczekac nie moge

adriansan- dobrze, ze napisales "może". One musiały by być ustawione idealnie pod tym samym kątem. Lekie wychylenie jednegoa aparatu i wychodzi dziwna perspektywa na zdjęciu. Owszem, można zrobic panoramę kilkudziesięcio pixelową, ale to tylko panorame, która nigdzie się nie wybiera

Ja sam mam takie zdjęcie, które ma ok 50mpx, ale co z tego. Tylko krajobraz i nic więcej.
myimmortal- ja też

tak se czytam o czym wy tu piszecie i nie bardzo rozumie

jakie panoramy modelek na bilbordy czy sklejanie kilku fotek

większość fotek na bilbordach jest z matryc 10mpx nawet jak nie bedzie super jakość to i tak tego nie zobaczycie bo nie oglądasz tego z jednego centymetra tylko kilku a nawet kilkunastu metrów

z tego co wiem to często interpolują te 10mpx do np 20 czy 30

ale czy dobrze pisze i na temat to nie wiem

:mrgreen:
A ja myslalem, ze bilboardy strzela sie srednim formatem, ale szczerze to sam nie wiem

superkomornik kiedyś patrzyli na jakość a teraz na cene i ilość

toto duze wcale mi sie nie podoba

FUJI- pewnie dlatego, ze byś nie utrzymała :P
superkomornik nie tylko

ale w sumie masz racje, w koncu slaba kobieta jestem

:P
Może i sie nie znam, ale moim zdaniem 150 mpx to fajny bajer. Tylko mógłby ktoś podać zastosowanie takiego aparatu tam, gdzie 10 mpx byłoby za mało?
bonzo, 10mpix to moze przesada ale jakieś 20

)) robią to raczej jakimiś średnioformatowywi

poza tym takie billboardy nie mają 300 dpi tylko myśle ze poniżej 100

wiec rośnie rozmiar trzykrotnie

tak mi sie wydaje!
chyba tak

chyba nie doczytałem
"The Gigapxl camera captures single exposures on film with enough resolvable detail to support scanning at resolutions up to four billion pixels."
ale to i tak nieźle

)
"A 4000-megapixel print has dimensions of 10 feet by 20 feet. "
czyli 3x6 METRÓW

Do szpiegowania w sam raz

ja myśle ze wojsko USA czy ruskie czy inmne chińskie ma takie gigapikselowe aparaty na swoich sateliatch szpiegowskich

Śmiałbym tę myśl posunąć dalej ===> Maja takie kamery + zoom taki, że taka satelitka może czytać z nami książke na plaży

czego to ludzie nie wymyślą

A technika nadal posuwa sie do przodu

niestety pomysł z łączeniem niewypalił

)) w sensie program podczas łączenia mi staje więc.. nie udało mi sie!!! moż eldtaego ze to wersja trial była
ale udało mi sie zrobić cos innego... otóż po zrobieniu NEF'ów, wywołałem pliczek ustawiając Size na 6144x4085 (25,1 MPix), jakoś była zadowalająca

Następnie znowu w PS poiwiększyłem dwukrotnie i wyszło jak można policzyć 12288x8170 czyli po przeliczeniu wychodzi ok 100 MPix!, wychodzi nam wtedy przy powiedzmy 150 dpi zdjęcie o rozmiarze 208 cm na 138 cm..
I jakość patrząc na to zdjęcie nie jest jakaś straszna, oczywiscie druki takich rozmiarów to nie są 300 dpi bo nie potrzeba takich szczegółów patrząc na coś tak duzego z duzej odległości zazwyczaj.
sami spróbujcie a zobaczycie jakie fajne efekty można uzyskać. Można sobie powiekszyć nie 2-krotnie jak ja to robiłem ale np. 3-krotnie i osiągnie się tanim kosztem kilkaset megapikseli