forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Portret-Sanex
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7
Witam, mój debiut na tym forum. Zdjęcie robione aparatem cyfrowym za może 300zł w biedronce =/
[Obrazek: kingaj.png]

Czekam na opinie zawodowców.
WitajSmile Zawodowcem nie jestem ale na pierwszy rzut oka widać, że zdjęcie jest mało ciekawe. Zgubiłeś gdzieś ostrość, kadr również do niczego. Pozycja modelki i jej ucięta ręka wygląda jak by trzymała w niej bagaż 20kg. Szumy też są za duże. Na początek proponuje poczytać o kadrowaniuSmile I uwierz mi że aparatem za 300zł z biedronki można zrobić dużo lepsze zdjęcieMryg

Pozdrawiam
Nie ważne czym robione, liczy się efekt.
Brak ostrości, czarna plama, nos wystający poza obręb twarzy, dziwny kadr...
Odrobiłem zadanie i mam nadzieje, że te będą troche lepsze =/
2. [Obrazek: hpim1974l.jpg]

3. [Obrazek: hpim1973l.jpg]

Z niecierpliwością czekam na opinie
1. bark ostrości.
2.nie podoba mi się . chaos straszny
3. niestety tez do bani.

Niestety te portrety nie przyciągają uwagi . Są nieciekawe . ale ucz się ucz.
Nie, nie i jeszcze raz nie.
Kadry nie przemyślane. Zastanów się-co ma być tematem zdjęcia. Osoba czy bajzel w tle? Wszystko w tle odrywa wzrok od modela i przeszkadza w odbiorze zdjęcia.
I najważniejsze! Nie wal ludziom prosto w oczy wbudowaną lampą błyskową-najlepiej zapomnij, że ona tam jest.
I czytaj, oglądaj, czytaj....
Widzę, że masz przed sobą dwie drogi - albo zaczniesz eksplorować stylistkę snap photo, opanujesz perfekcyjnie PSa i zaczniesz robić interesujące fotograficzne kolaże, albo zaczniesz uczyć się podstaw fotografii Mryg Fajnie, że masz zapał, ale to jeszcze za mało, żeby wystawiać zdjęcia do oceny, bo niestety każda krytyka sprowadzi się do stwierdzenia, że wszystko jest źle. Bo na razie jest, ale próbuj dalej, byle nie ślepo - zastanawiaj się przed zrobieniem zdjęcia, pomyśl nad kadrem, w momencie, w którym robisz zdjęcia kompaktem, tylko tym możesz się obronić.
Siedziałem w bibliotece i czytałem i czytałem... I się edukowałem =)
Proszę o ocenę:

4.
[Obrazek: dsc00120ul.jpg]

5.
[Obrazek: dsc00145h.jpg]
zdjęcie robione w słoneczny dzień, nie posiadam jeszcze blend... stąd te cienie na twarzy =(
Czesc Sanex Smile
Wciaz nie za bardzo zwracasz uwage na to co w tle, a to nie mniej wazne od pierwszego planu. Obetnij gore na zdj 4 , zobaczysz jak zmieni to odbior zdjecia. A gdybys jeszcze dodal kadrujac dolu to nie byloby zle. W ogole staraj sie zeby oczy nie byly na srodku kadru.
Na zdj 5 ,rozumiem zamysl jednak wykonanie sie nie udalo.
Pzdr!
Jak nie tło to ostrość, jak nie ostrość to kadr. Czekam aż w jednym zdjęciu spełnisz te trzy warunki. A wtedy pewnie coś z kolorem będzie nie tak?Smile Ale próbuj, nie rezygnuj.
Jak wyjdę w plener, z moim profesjonalnym dyfuzorem z jogurtu na wbudowaną lampę, z pólmiskiem mamy do odbijania światła to obiecuję, że spełnię te 3 warunki! Ostrość już łapie prawie za każdym razem : ) Największy problem to kadr... Ale czytam dalej Mryg
Po walce, mam 2 zdjęcia:

6.
[Obrazek: dsc00185az.jpg]

7.
[Obrazek: dsc00316oe.jpg]
Lepszy kadr? Zdjęcie nr. 7 krzywo mi wyszło i za to przepraszam.
Zdj 6, taki miales zamysl zeby zostawic tyle wolnej podlogi ?
Zdj7 , no nie, nie. Glowa na tle przepalonego nieba. Plus garaze (?) i te auta. Nie , nie , nie. Zabierz swoja modelke do parku, mysle ze na poczatku bedzie to bezpieczne miejsce dla Ciebie pod katem kadru i drugiego planu.
6. Tak. Wyszło by lepsze z wypełnionym kadrem?
7. Też tak myślałem =p
Chciałem aby słońce wyszło żółte, okrągłe, ale nie umiałem tego efektu otrzymać :o
Nie wiem czy lepsze .Mnie sie podoba tak jak to przedstawiles Smile
6. z tym parkietem to miałeś bardzo fajny pomysł!
P.S. obrócone pod kątem 90° też fajnie wygląda Smile
8. Portret
[Obrazek: dsc00140bl.jpg]

9. Coś "innego"
[Obrazek: dsc00143a.jpg]

10. Portret B&W
[Obrazek: dsc00158a.jpg]

11. "A-kuku"
[Obrazek: dsc00185ak.jpg]

12. "Kratka w trawie"
[Obrazek: dsc00191al.jpg]
Podoba się 8, a z uwag to mz. przydałoby się trochę "ocieplić" to zdjęcie, bo wyszła taka zimna tonacja. Także po zmniejszeniu wskazane jest podostrzyć nieco zdjęcie. Aby zobrazować o co mi chodzi wstawię wersję o której piszę (później usunę). Delikatna obróbka zdjęcia zawsze jest wskazana, tak jak makijaż u kobietySmile

[Obrazek: dsc00140bl.jpg]
Dziękuję bardzo za uwagę Mryg Bardzo mi się podoba "dopracowane" zdjęcie. Szukam już tutoriali do takiej obróbki :p
A jakieś sugestie do reszty zdjęć? Zalezy mi na krytyce/opiniach bo chcę się rozwijać. Zakłądając konto na xmodels itp itd, nauczę się ewentualnie pstrykania "sweet foci"... dlatego zależy mi na waszych komentarzach =)
widac jakis postęp, kadry już są bardziej przemyślane i do przyjęcia. Smile
w porownaniu do pierwszych zdjęc jest dużo lepiej
przede wszystkim brakuje ciekawszych kadrów, dużym minusem jest też poraz w której robisz zdjęcia, południe to najgorsza pora na robienie zdjęć, najlepiej robic z rana bądż wieczorkiem, gdzie światło ładnie otula modelkę i nie tylko. Zobacz zdjęcie 9 na te mocne cienie, tego unikamy. Pomysły przyjdą z czasem i praktyką. Teraz polecam dużo czytać o fotografowaniu, uczyć się tego w praktyce i iśc do przodu Smile
Bardzo dziękuję. Wiem, że południe to najgorszy czas dla początkujących, ale chciałem się z tym zmierzyć:p (zrobiłem własną blende, która się nie sprawdziła...) Niestety przegrałem i byłem zmuszony do robienia zdjęć w cieniu. Idę się edukować :p
No pewnie ze widac postepy Smile Az milo popatrzec.
Generalnie za Andskim,nr 8 najlepsze z tego wrzutu. Chociaz nie Smile Kadrowo najlepiej zdj 10, zdj 8 zaraz potem Smile
Zdj 9, plus za pomysl i proby realizacji ,ktore nie calkiem sie powiodly ale i nie najgorzej to wyszlo. Cien na szyji jest zbyt mocny,troche sciaga uwage.
Fajnie, fajnie Smile Jestem ciekawa Twoich nastepnych zdjec Smile
Postępy widać... ale tak jak tu już napisano. Ostre słońce - to Twój wróg, ;-)

Zdjęcia 8 i 10 to chyba najlepsze z całego wątku.... Ale 12 to już takie nie-wiadomo-co. Tymi 8,10 pokazałeś, że potrafisz zbudować poprawny kadr... a to już coś.
ostre slonce jest wrogiem kazdego . a w szczegolnosci poczatkujacego ;P zdjecia pod slonce z wbudowana lampa tez nie wychodza za dobrze .

rob zdjecia w miejscach rowno oswietonych . jest duzo prosciej i nie robia sie zadne placki po jednej czy 2 stronie buzi czy czego kolwiek
W tym tygodniu planuję sesje o 19:00. Słońce w zenicie mnie pokonało, dlatego portrety 8 i 10 byłem zmuszony robić w cieniu. Narazie oglądam różne ciekawe kadry na necie Laugh
(31-05-2011 07:58 PM)sanex napisał(a): [ -> ]. Narazie oglądam różne ciekawe kadry na necie Laugh
To bardzo dobry sposób na polepszenie swojego warsztatu mz.
Mi podoba sie zdjecie numer 8Smile
jak zrobisz to pokaz Mryg czytaj ksiazki ogladaj zdjecia - ale nie tylko patrz i stwierdzaj czy fajne czy nie ale staraj sie analizowac . jak swiatlo pada skad dlaczego tak itp itd
Staram staram. Za godzinę idę do parku, u mnie niebo jest zachumorzone więc nie ma mocnego słońca, cienie są dość przyjemne. Zobaczymy co mi wyjdzie. Sesja wieczorna musi do piątku pcozekać :/
Niestety deszcz nas pogonił Lol20gs2 i nie wyszło tak jak miało wyjść Mad

12.
[Obrazek: dsc00341ab.jpg]

13.
[Obrazek: dsc00342ab.jpg]

14.
[Obrazek: dsc00343ab.jpg]

15. Próba kadru
[Obrazek: dsc00316ab.jpg]

@ps. piątkowa sesja będzie o wiele bardziej dopracowana =D
czekam na opinie
Ostatnie wołają "-Ostrości!!!"
poza ostrością 12 mi się podoba :P
Teraz to widzę, ostrość jest fatalna... Wczoraj mi się skończyły tabletki na alergię (teraz jest sezon pylenia) i cały dzień miałem załzawione oczy. Popołudniu zaczeły mi puchnąć i resztę dnia spędziłem w łóżku z lodowym okładem na opuchliznę. Jedyne pocieszenie jest takie, że wygrałem IPOD'a w radiu Laugh. Dziś rano wybrałem się do lekarza, byłem jeden z pierwszych a wszedłem chyba 10. Bo jak zawsze wszyscy pacjenci byli bardziej "potrzebujący" ode mnie, "kij z tym", że łzawiłem jak głupi a do tego kichałem jak oszalały... Młody to może poczekać. Teraz po zażyciu "elixiru młodości", kropelek "widoczności" oraz tabletek "swobodności" sam stwierdzam, że nie wiem po co to tutaj uploadowałem Lol20gs2.

Dobra to koniec mojego Offtopic2
Zobaczymy jak dzisiejsza sesja wyjdzie.! Laugh
Życzę powodzenia. foto foto
...ostatni wrzut poza brakiem ostrosc lepiej...bardzo fajana naturalna modelka...
Dziś nowe zdjęcia:

16.
[Obrazek: dsc00430ab.jpg]

17.
[Obrazek: dsc00447a.jpg]

@ps. zdjęcia w oryginalnym rozmiarze wyglądają lepiej... Gdy zmniejszam dłuższy bok do 800pixeli, a następnie wyostrzam to i tak nie jest to tak dobre jak oryginał Mad
Wrzuc jeszcze jakies z tych nowych. Te dwa mi nie bardzo podeszly.
Smile
16. z tyłu troszkę ciemno... ale ogolnie sympatycznie

17. tutaj jak by było drzewo to tym nosem by dziuple wydziobala - żart oczywiscie Mryg
nie rób zdjęć tak zeby nos wychodził po za twarz, to wyciąga nosek Smile

17 do kosza, 16 moze byc Smile
kadry kadry kadry kadry i jeszcze raz kadry .... popracuj nad tym poczytaj poogladaj i powinno byc lepiej
slimi, nadal nie wiem co jest złego w zdjęciu 16...

Nowe zdjęcia, robione między 18:20 a 20:20. Niestety słońce zachodzące daje bardzo ciepłe światło, czasem aż za ciepłe i miałem problem z kolorystyką... Ale ogólnie światłocień jest dość elastyczny i zdjęcia robi się lepiej =D

18.
[Obrazek: dsc00825a.jpg]

19.
[Obrazek: dsc00848a.jpg]

20.
[Obrazek: dsc00869al.jpg]

21. (Technicznie te zdjęcie było paskudne do zrobienia i nie szło inaczej ustawić światła nie ujmując przy tym bloków, w dodatku za długie naświetlanie=modelka rozmyta) (dlatego proszę o krytykę przemyślaną, znaim kogoś zabije Lol20gs2 )
[Obrazek: dsc00972ai.jpg]

22.
[Obrazek: dsc01004aq.jpg]

@ps zapomniałem zmniejszyć zdjęcia, wyostrzyć i je dopiero wystawić... I za to przepraszam.
@ps2. Nie wiem czemu na 19 i 22 są białe paski, coś gimp szaleje =D
kolejna brudna matryca Laugh
Ja sie zabic nie dam!
z tych zdjec zdecydowanie 21- mimo,ze palce uciete i noga ale fajnie wiruje swiat wokol dziewczyny a jej sprawia to przyjemnosc ( tak odbieram zdjecie )
i 19 tka ok za spojrzenie, dobre kolory
Sanex,chcesz mi powiedziec ze nie zauwazyles tego niebieskiego czegos, na zdj 22 ?
[Obrazek: 1fb2c70885.jpg]

Generalnie ,widac ze sie starasz , ze czytasz i podgladasz. .
A co do Twojego pytania o zdj 16 i tego co w nim zle.. dziewczynie mniej wiecej z ucha wyrasta jakis kolek (pien drzewa pewnie ) , lekkie przepalenie po prawej , za glowa .Przekrzywienie kadru , ktore niczego wlasciwie nie wnosi i nie ma zadnego uzasadnienia, sprawilo ze wszystko leci na prawo, i bardziej zwraca uwage niz modelka. Ciemnosc po srodku , na drugim planie, itd,itd Smile
Crazy nie "czaje bazy" Oops

21. Palce źle uchwyciłem, moja wina. Co do nogi, obok było już drugie siodełko i nie umiałem inaczej jej objąć (to jest na 18mm robione)

19. Kolory oryginalne, dla mnie zbyt "czerwone" ale nie umiałem poprawnie zbalansować

Mocca, to niebiesko coś to chuśtawka i specjalnie ją złapałem Laugh W oryginale zdjęcie mi trochę uciekło i horyzont nie był idealnie prosty. Wyprostowałem w gimpie (stąd pewnie ten biały pasek) ale "to niebieskie coś" zmiejszyło swoją objętość o 30%~, stąd wnioskuję, że odebrałaś to jako moje niedopatrzenie Lol20gs2

ps. w bibliotece mają mnie dość. Co 3 dni nowa książka. Tylko co innego "mieć" to w głowie, a co innego pamiętać o tych wszystkich zasadach w plenerze...
No dobrze, taki byl Twoj pierwotny zamiar. Ale wyprostowaniu ,jak napisales zmniejszylo to swoja objetosc. Dlaczego wiec zostawiles ten fragment? Co on teraz wnosi? Wytlumacz.
Smile
Ty wiesz, że masz rację i pewnie wiesz, że ja wiem, że Ty masz absolutną rację... Ale tego nie przyznam Lol20gs2 Żartuję, oczywiście nie pomyślałem i mogłem to "wywalić" Ok

Pastylka, bonusik dla Ciebie

21a.
[Obrazek: dsc00985a.jpg]

A tak ogólnie, cieszę się, że komuś się to podoba Mryg I dostrzegacie niewielkie "postępy" mojej ciężkiej pracy (Serio ciężkiej! Dużo ujęć robiłem klęcząc w trawie, jestem alergikiem... Po 30min fotografowania miałem bąble na całych nogach Shok , no cóż, "co mnie nie zabije-to mnie wzmocni" Laugh . Opłacało się, bo ogólnie jestem zadowolony z 2 zdjęć foto )
przeleciałem zdjęcia od początku i przyznam że widać postępy Smile jednak wrócę do nr7. Nie mogę zgodzić się że prześwietlone niebo dyskwalifikuje fotografię. Faktycznie w tym przypadku niebo było elementem dominującym jeżeli chodzi o obszar, ale popatrz na to zdjęcie raz jeszcze, a modelkę zamknij w kwadracie, przycinając trochę góry.

??

Jest lepiej? Najłatwiej robić/oceniać zdjęcia w kategorii proste - tak, krzywe - nie, prześwietlone - nie, ostre - tak, nieostre - nie...

Nie chodzi mi o to abyś usprawiedliwiał swoje błędy, ale wyjdź poza FF i popatrz na zdjęcia wielkich fotografów.

Dalej... Smile 21 wyśmienite. Fakt kadrowo ma pewne braki, ale pomysł ekstra.
Muszę zwracać uwagę na dłoni i palce... Na zdjęciu 20 (moje ulubione :lol20gs2Smile obciąłem dłonie Angry... Niczym Kuba-Rozpruwacz Jezyk4kq2

Dziękuję za oceny Mryg

ps. nie wiedziałem, że karuzelka się tak spodoba Lol
@ps 2. Serbiusz, wiem, że niektóre zasady można łamać. Ale jestem zbyt "niedoświadczonym" amatorem, aby to robić. Próbowałem kilka razy, ale nie uzyskałem tego efektu o jaki mi chodziło-zdjęcia trafiły do kosza.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7
Przekierowanie