forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Helios 44 M
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanie--czy można założyc Heliosa do D80?? Jezeli można to jakie trzeba miec redukcje ? Jezeli moje pytanie Was rozbawiło to przepraszam ale mam w domu Zenita z Helioskiem i piękne zdjęcia z niego wychodziły i tak sobie pomy¶lałem...........
zaraz tam rozbawilo - Helios to fajna staleczka Laugh oczywiscie ze sie da - musisz miec tylko przejsciowke... tylko uwazaj, bo sa dwa rodzaje - te tansze nie ostrza w nieskonczonosc a te drozsze sa z soczewka ktora pozwala na ostrzenie w nieskonczonosc... obie mozna bez problemu znalesc na allegro... Smile
może jutro już będzie u mnie ten adapter z soczewk± to zdam relacje czy warto Smile na warunki domowe wystarcza ta tańsza wersja bez soczewki Smile do portretów Smile i wiedz o tym że Nikon nie ma pomiaru ¶wiatła ze szkłami M42 ma tylko pomiar ostro¶ci Smile

ceny allegro
z soczewka 129zł
bez soczewki 47zł
Dziękuje Wam bardzo za fachowe porady i za zrozumienie - jestescie superowi ludzie i cieszę się że mogę czasem skorzystac z Waszej wiedzy Laugh
po to jest forum żeby sobie pomagać Mryg a fotki z Nikona i Heliosa masz w tym w±tku fotki nr 3,4,5,6,7 chyba dobrze podałem Mryg z tym futerkiem w każdym b±dĽ razie Smile

http://www.forfoto.pl/viewtopic.php?t=1295
Osobiscie mam w posiadaniu redukcje ze soczewka plus 44m-4...jak na szklo za 30 zloty to jestem pelen podziwu dla tej optyki...
na dobr± sprawe te stare ruskie szkła sa lepsze jak te nowe cuda Smile tylko szkoda że manualne Smile
ale wiesz skoro nikon ma potwierdzenie ostrosci to nie ma problemu...tym sposobem dojdzie sie do wiekszej wprawy...a co do odpowiedniej ekspozycji to ta sama racja...
no pomiar ¶wiatła nie działa Smile i to jest też nawet dobra szkoła jak samemu trzeba o tym zadecydować co i jak dobrac żeby fotka była ładnie na¶wietlona Smile a ja i tak w Heliosie bardziej licze na swoje oko jak na ten dalmierz z Nikona Mryg
Dokladnie...jutro wrzuce cos z Heliosa...a wlasnie w moim watku...nowym i jak narazie jedynym jedno wlasnie zdjecie[nr2] jest z heliosa 44m-4... wiec radzi sobie dobrze jak na takie szklo ...
już podziwiałem twoje fotki Mryg
Bonzo dzieki...

teraz jestem na etapie zakupu jasnej stalki[od 50 do 105 powiedzmy...jakis Jupiter,pentacon reuv..] i czegos szerokiego...nie koniecznie z m42...moze tez byc z p-six'a
Przekierowanie