forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: A co powiemy na... Irlandzka Grupa Fotograficzna?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Trochę oryginalnie - nie prawd-aż?

Zauważyłem że dużo nas imigrantów jest na tym forum (tak, ja jestem jednym z nich). Więc mogli byśmy stworzyć 2 grupy z Irlandii Północnej i Południowej.

Sama Irlandiia Północna jest mała jak województwo lub dwa więc nie ma problemu z tym żeby zaliczyć ją do reszty.

Według mnie dobry pomysł. Nawet nasz Super Moderator mieszka w Północnej xd
hej, nie chcę się za bardzo czepiać, aleSmile myślę że nie ma czegoś takiego jak irlandia południowa, jak coś to republika irlandzka lub po prostu irlandia. Zgadza się? Smile

A pomysł fajny!
Jest republika Irlandii czyli inaczej zwana Irlandia Południowa (z ang. "Republic of Ireland")

I jest jeszcze "Northern Ireland" , czyli inaczej zwana Irlandia Północna.

A jeżeli chodzi o sam zwrot "Irlandia" to bardziej to należy do Republiki , niż Północnej. Mam nadzieje że to wyrównało problem.

;] Pozdr.
Hej,

Wszystko się zgadza kolegoSmile Chodziło mi wyłącznie o określenie "Irlandia Południowa", które wydało mi się niepoprawne. Teraz zrozumiałem, że być może ponieważ mieszkam 6 lat w Dublinie, i z puntu widzenia Republiki jest to niespotykane stwierdzenie. Prawdopodobnie w Irlandii Północnej określenie to jest bardziej popularne.

Tak czy siak, Irlandia to IrlandiaSmile

Pozdrawiam.

To mamy już 2 do założenia grupy irlandzkiej.
Do zalozenia grupy juz trzech Smile

Irlandia Poludniowa to wymysl Polakow zamieszkujacych Irlandie Polnocna. Lokalne spolecznosci nazywaja Republike Irlandii albo poludniem, albo Irlandia, ale nigdy nie mowia o niej jako Irlandia Poludniowa. Czasem przytrafia sie ze nazywaja ja jako "poludnie Irlandii" (ale to bardzo zadko). Podobnie jest z Irlandia Polnocna. Brytyjczycy (oraz osoby ktore czuja sie "polnocnoirlandczykami) mowia o niej Irlandia Polnocna, a Irlandczycy mowia Polnoc Irlandii i niemile jest widziane w ich kregach mowienie Irlandia Polnocna.

Podobny bajer z nazewnictwem jest na przyklad z miastem Derry. Na znakach podawane jest Londonderry, natomiast na przyklad jak sie mowi o tym miescie w radio, to nalezy podawac jako Derry/Londonderry, a jak sie nazwe ponawia to nalezy odwrocic i powiedziec Londonderry/Derry, zeby nie powtorzyc nigdy tak samo i nie wskazac "waznosci" ktorejs z nazw. Jesli natomiast nie mamy pewnosci z kim rozmawiamy, to najbezpieczniej jest mowic o tym miescie jako Stroke City. Kazdy wie o co chodzi, a nikogo sie nie obrazi. Jest jeszcze pelno innych podobnych spraw z nazewnictwem. Trzeba mocno uwazac, bo w niektorych kregach mozna dostac w najlepszym razie po gebie, albo przynajmniej mowic z okropnym "szkolnym" akcentem, to wtedy co najwyzej sie obraza i pojda, albo wytlumacza ze to "nie wypada".

A dla zainteresowanych (byle nie wlaczac tego filmiku przy kregach nielojalistycznych) filmik ktory nieco przejaskrawia sprawe, ale akcent i zwroty ktore tutaj sa mozna w pubach spotkac bez wiekszego problemu:
http://www.youtube.com/watch?v=unGtpBP83as Smile

PS. Borysek: grupe mozna stworzyc jako czesc PMNI tutaj (Photo Meetups Northern Ireland).

PS2. Stecu: w niedziele bede w Dublinie na moment. Moze jakies poranne foty? Musze byc na lotnisku jakos o 12:00, ale moge wysmignac z North Iron gdzies o 8 z groszami, to wczesniej male spotkanko?
(08-07-2011 12:31 AM)robak napisał(a): [ -> ](....)

Podobny bajer z nazewnictwem jest na przyklad z miastem Derry. Na znakach podawane jest Londonderry, natomiast na przyklad jak sie mowi o tym miescie w radio (...)

Więc tak - Derry to Staro - Irlandzka wersja "Londonderry" , aktualnie z prawem jest używany zwrot "Londonderry" , niestety spowodowane przez historie Irlandii gdy Anglia przejmowała te rejony. Derry to katolicka wersja - dlatego to sprawia niektóre spory i na tabliczkach przy ulicach - często "London" jest zmazywane , 'sprejowane' i niszczone.

Cytat:PS. Borysek: grupe mozna stworzyc jako czesc PMNI tutaj (Photo Meetups Northern Ireland).

Za mało wiem na ten temat - ale jestem na tak.

Gdybyś od końca wakacji był w okolicach Tyrone - zapraszam na kilka zdjęć - chętnie podjade i coś porobie.
borysek: toc przecie o tym mowie Smile A jak juz sie pojedzie do Londonderry, to tam jest wieeeelki mural z napisem "You are now entering free Derry" Smile Czyli konflikty tutaj beda zawsze... (taki napis. zdjecie nie moje, bo nie moge odnalesc w moim zdjeciowym balaganie) http://www.flickr.com/photos/sinnfeinire...703633873/ i http://www.flickr.com/photos/spatial_pan/5354620097/

PMNI to spotkania fotograficzne. Na poczatku byly jako spacery, potem bylo jako PMNI Zima i siedzielismy ze sprzetem studyjnym i robilismy fotki w cieplusim pomieszczeniu, potem zawieszenie projektu, a teraz reaktywacja po prawie 2 latach byla. Wal na priv'a to sie wiecej dowiesz jeslis zainteresowany.
Taaa, zależy z której strony się patrzy np. Derry czy Londonderry itd... Smile
Zawiła sprawa...

Co do kawki to chętnie, ale się nie uda, obecnie jestem na długich wakacjach w wolnym mieście gdańsku. Dam znać jak powrócę na wyspę.

Pozdro!.
Coś nie mogę edytować własnego wpisu... :(

Miałem na myśli poranne focenie w Dublinie a nie kawę (którą po prostu właśnie piłem i mi się wpisało), choć w sumie jedno nie wyklucza drugiego heh, sorki że zamieszałem.

Jak coś to zapraszam na focenie do trójmiasta póki coSmile
Spoko! Zawsze mozna tez w Belfascie i kawe i zdjecia Mryg
To jak? Może wywalczymy dział PMNI i jakieś wydarzenia będziemy wstawiać linki w tematach tworzonych w dziale "PMNI" ?

Linki były by do jednej ze stron PMNI. Nowe wydarzenia - nowe tematy tutaj.
borysek: wywalczymy? a o co tutaj walczyc? bedzie potrzeba, to sie napisze do Bonza i pewnie problemu nie bedzie. PMNI jednak idzie nieco innym torem, ma taki "swoj swiat". poza tym najpierw przyjedz na jakies spotkanie, bo po co nam wirtualna PMNI tutaj?
Cytat:bo po co nam wirtualna PMNI tutaj?

Cytat:PS. Borysek: grupe mozna stworzyc jako czesc PMNI tutaj (Photo Meetups Northern Ireland).

Myślę że sam sobie odpowiedziałeś ; ) hehe.

Co do mojego przyjazdu - ja będę , ale po wakacjach gdyż wiesz że na wyspach aktualnie nie jestem.
mozna, nie znaczy ze trzeba Smile
Zgadzam się , dlatego podkreślam że wszystko co napisałem było sugestią.
wporzo! czekamy na Ciebie na miejscu Smile
Przekierowanie