Ostatnio wkurzylem sie jak byla burza za dnia, tu i tam lataly pieronki a ja nie mam reflexu Speedy Gonazlesa w zwiazku z
tym postanowilem cos z tym zrobic
Popatrzylem na allegro i sa te filtry NDxx - ale chyba tylko NDx8 jest naciemniejszy, a ja potrzebowalem uzycia dlugich
czasow jak jest jasno.
Potrzeba matka wynalazkow - gdzie mozna znalezc takie ciemne szklo....? ...Ano w masce spawalniczej.
To w te pedy wsiadlem w auto i do sklepu. Zakupilem szklo wymienne do wspomnianej maski (za 2.5zł) i oto efekty.
1. Ze szklem
Widac ze szklo ma kolor zielony, ale ze ja mam cos takiego w aparacie jak RAW - no to heja - walnalem pare
fot w raw - i jazda suwakami od lewej do prawej.
I wyszlo mi cos takiego (jeszcze trzeba pokombinowac troche z obrobka)
2. (LOOKNIJCIE W EXIF !!!!!!)
A oto zdjecia cuda za 2.5 zł, hehe
No i idealnie pasuje do mojego dcr-720, heh
Tylko jeszcze jakies mocowanie ludzkie musze wymyslic, bo juz na tasmie zaliczylo upadek
WAZNE
szybki te maja okreslona "ciemnosc" - moja ma 9 - tzn ze jest i tak najjasniejsza, im wiekszy nr tym ciemniejsza szybka
TYLE
GhostRider ty to masz łep chłopie

jakiej wielkości są te szybki ? znaczy boki w centymetrach

Bonzo - moja ma 8cm x 10 cm
GhostRider super pomysł !! Fajne

Jestem pod wrażeniem

Szybko tanio i przyjemnie. Szokujące

haha co za gosc

dobre

ps czym wywolujesz rawy ?

look - camera raw w ps, i glownie wywolanie to TILT na max w prawo i juz, pozneij to juz tylko kombinowanie
ale camera raw w CS2 ? czy CS ?
look - wiesz co - teraz mam cs3, ale na cs2 tez ten sam efekt,
Poza tym jak napisalem u gory nie TILT a TINT, sie pomylilem
po korekcji i tak dół źle wygląda, wiec nie ma sie czym zachwycać

GhostRider jest taka czarna izolacyjna taśma i można w 4 miejscach przykleić paski. Albo coś z tekturkami zrobić... Albo coś zrobić, żeby dało się dobrze zdejmowac jak tego już nie trzeba... a gdzie w PS jest Camera RAW ?
$k!m4ru$ napisał(a):GhostRider jest taka czarna izolacyjna taśma i można w 4 miejscach przykleić paski. Albo coś z tekturkami zrobić... Albo coś zrobić, żeby dało się dobrze zdejmowac jak tego już nie trzeba... a gdzie w PS jest Camera RAW ?
no ja juz to na tasmie przyklejalem - ale wiesz - to trzeba by zrobic porzadnie - zeby nie odpadalo i dalo sie zdjac tak, zeby mozna bylo w miare szybko zamontowac - ale to sie wymysli jak bedzie trzeba
A co do camera raw - to ejst to plugin do PS - masz go tutaj
http://download.adobe.com/pub/adobe/phot...aw_4_1.zip
sciagasz, wypakowujesz i wklejasz do katalogu Plugins w PS i jazda

dobre!! musze takie cos zrobic, koniecznie, cos jak filtr przyciemniajacy

Albo jak filtr polaryzujący... poparawia znacznie foto...
GhostRider Ale ten plugin ściaga jak by chciał i nie mógł... :/
A właśnie trzeba mieć coś dodatkowego w aparacie ? Aby korzystać z tego efekta ? Coś mi się wydaje gdybym nawet użył tego szkiełka to nic nie zrobił bym bo nawet nie mam w aparacie RAW
$k!m4ru$ no jak nie masz RAW w aparacie to na nic ci camera raw - ale z jpg tez da sie cos zrobic - nie boj zaby - dzisiaj sie jeszcze dowiem i dam ci znac jak sie usuwa zielona domiante na zdjeciu.
Bo to jest dość ciekawe jak to poprawia efekt zdjęcia... a właśnie zapodaj Camera RAW na wszelki wypadek na rapida bo coś zwalnia transferek. A pluginek warto mieć

Ale dzięki z góry, że opiszesz co i jak
GhostRider Pozwolisz, że pokombinuję na Twojej fotce i dam co mi wyszło...

nie pozwole, hahahah, kombinuj, kombinuj i jak juz wykombinujesz to napisz cos tam poprzestawial w tych kolorach
zobacz sobie maila
Image -> Adjustments ->Selective Color
Ustawienie na: Green
(i suwaki)
później dałem na HDR Conversion (to jest jak zmienia się z 8bit później 16bit później 32bit a później zmiana na 8bit)
Wynik:
EDIT I:
Image -> Adjustments -> Match Color
Suwak 1: 200%
Suwak 2: 125%
Suwak 3: 0%
(o) Neutralize
Wynik:
EDIT II:
Layer:
Image -> Adjustments -> Color Balance
(o) Highlighs
Suwak 1: 0
Suwak 2: -75
Suwak 3: +98
Dup. Layer:
Image -> Adjustments -> Color Balance
(o) Highlighs
Suwak 1: 0
Suwak 2: -20
Suwak 3: +35
Ustawiam Pin Light i krycie na 50%
Ctrl + E (łączymy oby dwie warstwy)
WyniK:
====================================================
Jak widać trzeba jeszcze popracowac nad tym bo robią się nie dociągnięcia w rogach i jeszcze z niebem pobawić się. Ale już mniej więcej wiadomo jak dla JPEG można porobić fotkę...
$k!m4ru$ - no nie wyszlo ci to za dobrze
tutaj masz ustwawienia od mojego kolegi - on w jpg cos tam zdzialal
Chanel Mixer:
Output Chanel: Red
Red: +200
Green: +50
Blue: +12
-----------------------------------------
Output Chanel: Green
Red: -38
Green: +108
Blue: +8
Output Chanel: Blue
Red: -128
Green: +52
Blue: +200
Brighttness/Contrast:
Brighttness: +9
Contrast: +17
Moze pomoze
a ja mam inne kombinowane pytanie.
jaka grubość ma to szkielko do spawania, i tu pomysl dla Cokinowców - moze by do holdera weszlo? delikatnie przyciac do tych, jesli dobrze pamietam 84mm i nie trzeb akombinowac z tasmami
pafel - moje szkiełko akurat mieści się idealnie w holderze

Najlepiej dopasować do pierścienia ze starej UV Za kilka groszy optyk to wytnie .