forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Katalogowanie zdjęć
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanko czy zna ktoś programik do katalogowanie zdjęć który by działał na takiej zasadzie jak lightroom? tzn chodzi mi o to ze tworzy katalogi na dysku i uklada wszystko datami a w programie mozna je inaczej ukladac np wg slow kluczowych kolekcji itd niestety lightroom jest dosc drogi moze znacie cos freeware co bylo by godne zamiany lightroom'a puki nie uzbieram na niego. Ważne dla mnie jest aby obsługiwał *.NEF i ogólnie opcie do raw'ów i miał mozliwośc eksportowania w różnych formatach. Odrazu mówie że picasa odpada bo nie zmienia połozenia plikow na HDD, potrzebuje aby tak jak lightroom odrazu ładnie je ukladał. jakies propozycje??
Ale się wszyscy, rzucili kurka aż nie wiem za co się wziąść najpierw, jednym słowem lightrooma nic nie zastapi czyli 1000 w plecy, ale warto.
g_r_z_e_s ja osobiscie nic takiego do katalogowania fotek nie używam Smile więc nawet bym nie wiedział co ci polecić Smile
a jak skladujesz fotki? jak nimi zarzadzasz bo mi sie nazbieralo po gruntownym przejrzeniu 6500 ligth room ladnie ulozyl mi je wedlog dat w katalogach i dni w pod katalogach dodatkowo pozwala mi tworzyc slowa kluczowe albumy dobra obrubke itd poterzne narzedzie ale chodzi mi glownie o to ukladanie w katalogach, bo sam odczytal daty i ulozyl pomieli 20min i wszystko ulozone bylem bardzo zadowolony, i jestem nadal ale trial lubi sie szybko konczyc, a oryginal bedzie mnie kosztowal 1000zł.
g_r_z_e_s napisał(a):a jak skladujesz fotki? jak nimi zarzadzasz bo mi sie nazbieralo po gruntownym przejrzeniu 6500
Wiesz... ja osobiście jestem jeszcze na takim etapie, że do katalogowania fotek wystarczą mi trzy rzeczy:
1. Ctrl + X :mrgreen:
2. Ctrl + C :mrgreen:
3. Ctrl + V :mrgreen:
Może to i czasochłonne, ale ceny programów katalogujących są moim zdaniem na tyle wysokie, że warto poświęcić trochę czasu. Podobno "czas to pieniądz" - ale mój czas nie jest wart aż tak wiele.
Pozdrawiam: Garfield
tez kiedyś się tak bawiłem ale ilośc zdjęć czasem jest zbyt duza, i explorer nie daje podgladu ani edycji raw, dlatego ciezko z tego kozystac, no ale jeszcze poszperam bo chce cos do samego katalogowania a reszte zrobie w photoshopie i bedzie ok.
wole kupic photoshopa i jakis tandetny do katologowania a jak kupie lightrooma to moze mi nie starczyc no ale zobacze jeszcze, poszukam na forach.
ja poprostu robiąc sesje akt wkładam wszystko do takiego katalogu o takiej nazwie Smile to samo portret itd Smile nie potrzebne mi daty wykonania itd Smile a podglądam fotki w danym katalogu w miniaturce i wiem co na niej jest Smile
no tak kiedys sie tak bawilem al potem sie pojawil problem z nazewnictwem, np akt Małgosi, a potem juz akt Małogosi z datą, bądz jakieś miejsce, czy temat cenie sobie tez ta wygode ze klik na na Małgosia i wyswietlaja mi sie wszystkie zdjęcia jakie mam z małgosia zaznaczam i moge wybrać w jakim formacie wyeksportować. Wszystkie fotki trzymam na dysku ewentualnie co wazniejszych robie backup na dvd no sam nie wiem jak to uporzadkowac chodzi mi głownie o to aby to co zmienie w programie zmienilo sie na dysku.
a i w katalogu nie podejzysz raw, nef, dng, psd własnie w tym tez jest problem
g_r_z_e_s napisał(a):a i w katalogu nie podejzysz raw, nef, dng, psd własnie w tym tez jest problem
jak nie jak tak Smile ja robie prawym od myszy w katalogu i wybieram opcje pokaz miniaturki i każdym pliku widać zawartość Smile a po drugie edytuj swoje wątki a nie pisz jednego pod drugim Mryg
Na windzie widzisz podgląd raw-u? Masz jakąś modyfikacje?
Bielku napisał(a):Na windzie widzisz podgląd raw-u? Masz jakąś modyfikacje?

są setki... ;-)

np.
Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP
http://www.microsoft.com/downloads/detai...laylang=en

dpMagic Plus
http://www.dpmagic.com/products.html

Pixort
http://www.pixort.com/about.html

ps.
Co do programów importujących - podobnie - setki

testowałem np.
RoboImport
http://www.picajet.com/en/index.php?page=roboimport

ps.
Picasa też zmienia położenie plików - moze kopiować do podkatalogów
Witam. Mam 115 płyt DVD z plikami RAW. Potrzebuję to skatalogować off line tzn. otworzyć program i mieć miożliwość przegladania wszystkich płyt z zawartością jako miniatury tak jak ThumbsPlus. Musi mieć obsługę NEF i działać szybciej Smile Ma ktoś jakiś pomysł?? Smile
Przekierowanie