forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Softboxy domowej roboty :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie! Zamiarzam zaprezentować Państwu nasz najnowszy produkt, jakim jest jedyny w swoim rodzaju, najbardziej nowoczesny technologicznie na świecie softbox z dodatkowym pojemnikiem na butelkę coca-coli oraz nowoczesną mikrofalówką z dvd !! Wszystko to za jedyne 999,99 zł ! Jeśli zadzwonią Państwo w ciągu następnych 20 minut, GRATIS dodamy przesyłkę na Państwa koszt !!! Czyż to nie wspaniała oferta?

A tak na poważnie, prezentuję wam moje najnowsze dzieła, softboxy domowej roboty Smile Zrobiłem je z wszystkiego co miałem akurat pod ręką w domu Smile Na poniższym zdjęciu widać jak prezentuje się stelaż:

[Obrazek: softbox1.jpg]

To jest pierwsza wersja. Otwór wejściowy był dokładnie wielkości palnika lampy. Postanowiłem jednak przerobić go, i ramkę do której wkłada się lampę zrobiłem z takiego plastikowego opakowania na żywność za 1,5 zł, co dało całej konstrukcji większą stabilność Smile
Zrobiłem także coś na styl gorącej stopki, dzięki czemu lampa trzyma się stabilnie i jest ogólnie wypas Smile Użyłem także koca termicznego z apteczki samochodowej, aby wszystko to opakować. Najpierw myślałem, aby to zszyć, lecz ten koc nie jest za mocny i mogłoby to być nietrwałe. Użyłem więc w strategicznych miejscach taśmy klejącej. Gotowy softbox prezentuje się tak:

[Obrazek: softbox2.jpg]

Kosztował mnie w sumie niedużo (znaczy się 2 sztuki Smile ), tylko zużytą taśmę klejącą, dwa opakowania żywnościowe i kalka techniczna A3. I różne odpadki, które znalazłem w domu, a koc miałem za darmo. Jakby ktoś chciał wiedzieć to w sklepie kosztuje taki ponad 8 zł... Smile

No... to chyba tyleSmile Efekty działania zaprezentuję niezwłocznie, gdy tylko otrzymam fotocele.

Pozdrawiam serdecznie
trev bravo przyda się napewno komuś Smile
ja też dzis wziołem sie za budowe softboxów Laugh
O a tu prosze tak działają moje softboxy... :P

[Obrazek: softbox3.jpg]
ja też juz sobie zrobiłem 2 softy 8) Laugh
Pokaż jak wyglądają Laugh

Hah dopiero teraz zauważyłem że za softami u mnie widać... beczke... ze złocistym napojem :twisted:
trev napisał(a):Pokaż jak wyglądają
...zaduzo smiechu by było Laugh

trev napisał(a):beczke... ze złocistym napojem
...ze złocistym napojem tak Wink ,a mozna spróbowac odrobinke?
Wink
no to do pracy panowie światełko już macie to teraz nie pozostaje nic innego jak tworzyć Mryg
Mauser jakbyś wpadł tu na śląsk... to chętnie bym poczęstował :]

Bonzo no niedługo by trzeba zaprezentować pierwsze dzieła :]
trev mam do Ciiebie pare pytan jesli chodzi o te softboxy. Jesli chodzi o sam stelaz to mysle o wykonaniu go w całosci z kartonu mysle ze nie bedzie zle a w srodku okleje folią aluminiową. Musisz mi jeszcze powiedziec co to jest ta gorącej stopki bo nie wiem. I jesli juz to zrobie to bede potrzebował fotocele i chyba lamp jakis.... fotocele znajde na stronie to co bonzo podawał (http://mif.sold.pl/) a jesli chodzi o te lampy to gdzie moge znalesc ? Jakie to wogole potrzeba? chyba od lamp powinienem zacząc od otworu wejsiowego aby zmiescił sie tak jak tobie palnik lampy. Jakie masz wymiary wogole tych softboxów ?
Gorąca stopka to to złącze, do którego przypina się lampę błyskową na aparacie, a którego to brakuje w naszym kochanym S5600 Laugh Więc zrobiłem to tak, że wyciąłem dna z tych opakowań żywnościowych, i mniej więcej na środku jednego z boków wyciąłem otwór takiej wielkości, aby lampa ładnie tam wchodziła. Opakowanie ma taką grubość, że wystarcza ona na to aby trzymać solidnie lampę. Ja mam stelaż zrobiony z takich listewek ale to akurat prywatna sprawa. W przyszłości zrobię sobię softa z cieńkiej sklejki aby był bardziej solidny Smile

Wymiary: długość około 60 cm, a ekran ma wymiary ok. 60 x 42 cm. Szerokość wejścia na lampę wynosi mniej więcej 15 cm. Lepiej zrobić właśnie tą prowizoryczną stopkę niż miejsce na sam palnik, jest to po prostu wygodniejsze w użyciu Smile
trev napisał(a):60 x 42 cm
to kawał softa Smile myślałem że to mniejsze patrząc na fotki Smile ty a zrób sesje jakiejś zabawce lub osobie jak ci to się sprawuje w portretach studyjnych Smile
do czego potrzebna jest fotocela? do uruchomienia lampy blyskowej??
Loyeross tak do odpalania dodatkowej lampy jeżeli nieposiada sie sanek w aparcie Smile
To i ja się pochwalę tworem D.I.Y'owych myśli ;]

Udało mi się zbudować Softbox 1x1m zupełnie domowym sposobem, za nie dużą kasę. Idea była taka, żeby ten sprzęt był maksymalnie mobilny. Tj. nie było większego problemu ze złożeniem i rozłożeniem go w różnych warunkach. Wykorzystałem w tym celu rurki pcv, odrobinę złączek, 2 koce termiczne i sławetną agrowłókninę. I udało się! Softbox można złożyć i rozłożyć w 10 minut, a 1^2 m to bardzo duża powierzchnia święcąca. Planuję kilka mniejszych potworków :> Może jakąś inną metodą..

Zbudowałem najpierw wstępny stelaż z rurek pcv, kwadrat połączony trójnikami, z którego odchodzą ramiona z wkręcanych rurek pcv. Na całość opiąłem dyfuzor z podwójnie złożonej agrowłókniny 1x1m za pomocą bolców z osłonek na puszki elektryczne (takie małe plastikowe gówienka, które wkręca się na połączony kabel), a mniej więcej 30cm niżej drugi, zapinany na uchwyty. Na to wszystko poszły dwa koce termiczne, które po długich bojach i niesamowicie dużej ilości przekleństw skleiłem w pewnego rodzaju sukienkę z metalową ramką od góry, którą nasuwa się na stelaż i spina razem z zewnętrznym dyfuzorem. W środku siedzi żarówka 68WS od funsports, całość stoi na statywie od poziomnicy ;] Mocno niedorobiony projekt, ale muszę przyznać że świeci potężnie!

Przymierzam się do kilku ulepszeń, tj. podniesienie całości wyżej, jakiś boom do statywu i czarne poszycie z grubej agrowłókniny. Ale to w przyszłości, narazie działam na tym co mam Smile

Foty z tego jak to wygląda i jak pracuje, załaduję kiedy znajdę czas żeby je zrobić Smile

W planach, tak jak wspominałem, jeszcze co najmniej jeden taki soft, tyle że dużo mniejszy. Jeżeli chodzi o D.I.Y to w najbliższym czasie powstanie też system zawieszania teł, dodatkowa blenda i parę innych gadżetów Mryg
Przekierowanie