forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Temperatura
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wklejam małe ¶ci±gi dla pocz±tkuj±cych bo sam z tymi oznaczeniami miałem kłopoty więc może komu¶ się to przyda.Kiedy¶ rozumowałem że im większa liczba F tym większa dziura Mryg

Warto¶ci przesłony
[Obrazek: przeslona1.jpg]

Temperatury ¶wiatła
[Obrazek: skala.jpg]
Bardzo to jest dobre, mi na pewno się przyda.
Czy ta warto¶ć F ma się do tej temperatry np tak?
F2=2000K
Wydaje mi się, że co¶ kręce i mylę dlatego pytam.
nie to dwie inne sprawy Smile tylko wstawiłem w jednym po¶cie zeby nie zakłada bez sensu dwóch tematów na jedna fotke Mryg

Temparetury potrzebne s± przy balansie bieli bo każde Ľródło ¶wiatła ma inna barwe i trzeba aparatem dobrac odpowiednie ustawienie WB lub zdać się na automatyczny dobór Smile a przysłon± ograniczasz lub dopuszczasz ¶wiatło do matrycy.
Ech za trudne dla mnie Mryg
Co tu trudnego Smile Temperatury s± potrzebne do ustawienia WB w aparacie. WB odpowiada za kolory na zdjęciach. ¬le ustawisz to kolory będ± nie takie jak powinny. W sumie to co dał bonzo można też znaleĽć w instrukcji aparatu Smile

A przysłona... też w instrukcji pisze. Można ni± uzyskiwać różn± GO na zdjęciach. Wysoka warto¶ć przysłony = duża GO (więcej ostrego obszaru), niska warto¶ć = mała GO. Przy dużej warto¶ci przysłony wpada na matrycę także mniej ¶wiatła, więc warto przymkn±ć przysłonę przy ostrym ¶wietle.
Mi raczj chodzi o to jak to się ustawia...
WB czy przysłonę ?Smile I zależy o jakie "jak" Ci chodzi. Ustawia się to przyciskami aparatu ;] A dokładniej to w instrukcji pisze. W moim aparacie mam obrazeczki, których znaczenie wytłumaczone jest także w instrukcji ale można samemu się skapn±ć. Zależnie od tego, w jakich warunkach robisz zdjęcia, tak ustawiasz WB. A w fotach studyjnych najlepiej ustawić Custom WB na szar± kartkę papieru.

A przysłona, to już powiedziałem wcze¶niej Smile
dodam jeszcze przykład na obiektywie o co biega z tymi przysłonami Mryg

[center:9bf1c7e479][Obrazek: f2.jpg][/center:9bf1c7e479]

[center:9bf1c7e479][Obrazek: f5.6.jpg][/center:9bf1c7e479]

[center:9bf1c7e479][Obrazek: f8.jpg][/center:9bf1c7e479]

[center:9bf1c7e479][Obrazek: f16.jpg][/center:9bf1c7e479]
Fajna sprawaSmile przyda sie szczegolnie z temperaturami.
Przekierowanie