forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: PowerLux studyjne lampy błyskowe - opis
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jest to wstępna prezentacja tych lamp z czasem postaram się podać szczegółowe opisy oraz tego jak się sprawują i jakość ich wykonania.W razie pytań piszcie , postaram się wam tutaj odpowiedzieć.

[Obrazek: lampa_vc-500_7.jpg]

Lampy typu PowerLux są serią profesjonalnych lamp błyskowych przeznaczonych dla wszystkich chcących korzystać ze sprzętu wysokiej klasy.

Cyfrowy wskaźnik mocy w oparciu o 2-znakowy wyświetlacz LED, precyzyjna regulacja energii błyski w szerokim zakresie wartości, układ wewnętrznego samorozładowania, dźwiękowa sygnalizacja przegrzewania się lampy, blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości oraz cichy wentylator chłodzący lampę, a ponadto nowoczesne wzornictwo są to cechy, które zadowolą nawet najbardziej wymagającego fotografa.
Jeśli dodać do tego przystępną cenę, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, a także, że kupują państwo ten sprzęt od firmy istniejącej na rynku od 1989r. która przez ten czas zyskała sobie rzeszę zadowolonych klientów, staje się jasne, że jest to najlepsza oferta na rynku.

Wyzwalanie
- 3 tryby działania fotoceli:
- na pierwszy błysk
- na drugi błysk, ignorujący przebłysk pomiarowy gdy nie da się go wyłączyć (np. Sony alpha)
- na trzeci błysk ignorujący przebłysk pomiarowy i dodatkowy błysk np. tryb czerwonych oczu
- kabel synchro lub inny osprzęt z dużym jackiem
- przycisk "Test"
- wyłączona

Zabezpieczenie termiczne
- lampa ma zabezpieczenie termiczne, informujące dźwiękiem przegrzanie sę lampy
- zapezpieczenie nie wyłącza lampy i w dalszym ciągu można kontynuować pracę, jednakże dalsza praca musi być mniej intensywna, ponieważ użytkowanie może uszkodzić urządzenie

Zabezpieczenie przed zbyt wczesnym wyzwoleniem
Układ elektroniczny nie wyzwoli błysku dopóki nie naładuje się do odpowiedniej mocy.

Układ wewnętrznego rozładowania lampy
Po zmniejszeniu mocy układ rozładuje lampę, dzięki czemu nie błyska podczas zmniejszenia mocy (wskaźnik cyfrowy migocze).

Mocowanie lampy do statywu jest ruchome względem korpusu, dzięki czemu można wyważyć lampę względem statywu lub wystemu zawieszenia.

Napięcie na wejściu wyzwalającym 6V, bezpieczne dla aparatów cyfrowych.

Dysponujemy szeroką gamą produktów pasujących do lamp PowerLux. Mocowanie BOWENS.

[Obrazek: danetechlamp.png]

Sprzęt dostępny w sklepie http://www.fotoellite.pl
Z niecierpliwością czekam na szczegółowy opis oraz na odp. na pytaniak które zadałem wcześniej Mryg
witam,

chetnie dowiem sie wiecej o tych swiatlach, o uzytkowaniu, stabilnosci parametrow, wpadkach [jesli takie maja miejsce] oraz o kosztach eksploatacji [piloty, palniki, bezpieczniki] no i najwazniejsze: o ew serwisie.

na stronie funsports widnieje informacja o serwisie gwarancyjnym i pogwarancyjnym tychze lamp, na innych forumach spotkalem sie jednakze z opiniami o produktach CYxxxK i sklepie funsports rzeczy malo pozytywnych, nabywcy tamtych lamp nie byli w stanie naprawic sprzetu ktory w ich relacji okazal sie niemalze jednorazowym nabytkiem...

podobnie bdzo sprzeczne informacje napotykam nt krakowskiego producenta [dystrybutora?] oswietlenia - QUANTUUM.

prosze o opinie nt lamp power lux a takze innych wspomnianych przeze mnie. niezawodnosc, stabilnosc oraz mozliwosci szybkiej naprawy sa jednak kluczowe przy ew nabywaniu tego typu sprzetu...
tak więc jestem po wstępnych oględzinach tych lamp Smile pierwsze wrażenie bardzo pozytywne odnoścnie wyglądu i wykonania, nic nie lata i nie puka narazie Smile blacha pokryta jest jak by farba gumowaną bardzo miłe w dotyku nie jak goła czysta blacha,tak samo pomalowany jest klosz który jest w zestawie z lampą oraz żarówka modelującą i kablami.Sprawiła mi duża radość regulacja pochylenia lampy która naprawde trzyma i nie trzeba używac wiele siły żeby dokręcić a tym bardziej kombinerek , mam obecnie powieszoną octe 120cm Smile Regulacja mocy jest faktycznie bezstopniowa a pokrętło nie wykazuje że ma sie odrazu urwać choć jest dwu funkcyjne (regulacja mocy+wciskając zapala się żarówka modelująca).Tak więc to narazie pierwsze wrażenia,co do działania fotoceli i jej możliwości eliminowania przedbłysków oraz ustawień i testów samej lampy opisze jutro bo porobie troche testów.Pytajcie tez o wyzwalanie radiowe jeżeli jesteście zainteresowani jak z nimi wpółpracuje Smile bo ponoć bywają problemy tak czytałem że jakieś czarne klatki sie pojawiały Smile mi na klika strzałów testowych nie zawiódł ani razu.

w razie czego pytajcie bo napewno pominąłem w tym wstępie sporo rzeczy Smile

Eryk a więc palnik odstaje od żarnika 1.4cm a żarówka modelująca licząc od odbłyśnika do jej czubka 8.7cm Smile a co do tego czy warto kupić to niech niebędzie dla ciebie wyznacznikiem wyglą i nazwa Smile a to jak działają i jaki mają serwis Smile

tomato co do kosztów typu palniki itd postaram się dowiedziec i napisać Smile a serwis w Funsport hmmm ja oceniam wzorowo ten gwarancyjny jak i pogwarancyjny Smile mam tez lampe CY100 uszkodzona była w transporcie ( ot kurierzy Mryg ) zadzwoniłem wysłałem i expresem była u mnie Smile a jak pisałem wyżej co do reszty jak sie sprawują opisze jutro ale to tez nie będzie to opis który pozwoli sprawdzić jak one będa sie sprawowały po np miesiącu , dwóch Smile i mówie pytajcie na bierząco będe starał sie odpisywać Smile

tak to wszystko świeci

[Obrazek: lampatyl.jpg]

testowa fotka bez obróbki prosto z aparatu tylko pomniejszona lampa 400Ws softbox octa 120cm

[Obrazek: testdeska.jpg]
no i możecie pytać o większość sprzętu z Funsportu i osprzętu bo mam tego sporo i jest to firma z której będe tylko i wyłącznie sie zaopatrywał i opierał na ich asortymencie Smile poprostu dla mnie są świetni i niczego więcej mi nie potrzeba Smile
No dzięki bardzo.
Następne pytania:

- guziczkami 'strzałka w dół' i 'strzałka w górę' regulujesz rozumiem moc błysku (pod spodem pisze MODEL... a jakoś wydaje mi się to bez sensu)?
- potencjometrem ustawiasz moc żarówki modelującej?
- audio odpowiadam za beeperka jak się lampa naładuje, a test za wyzwolenie testego błysku, czy może się mylę?Mryg
- jak ustawia się tryby lampy modelującej? którym przyciskiem?
- wiesz coś na temat beauty disha, który ma być w funsporcie? jakieś zdjęcie czy coś - nie wiem czy czekać te 2 tygonie, bo może nie być warto.

Chyba tyle...
Prosiłbym Cię jeszcze o zrobienie fotki lampy z profilu - tak, abym widział jak mocno odstaje palnik.

Z góry dzięki Mryg
więc moc żarówki modelującej regulujesz na dwa sposoby pokrętłem razem z mocą lampy lub przyciskami ustalasz stałą wartość mocy świecenia żarówki modelującej , a zmian dokonuje się przyciskając pokrętło Smile czy bez sensu ? nie wiem dla mnie nie , a czy dla ciebie to już sam sobie odpowiedz Mryg

drugie pytanie o audio i test , tak audio to biper naładowania lampy , test to testowe wyzwolenie Smile

beauty dish ? też czekam na niego jak będe miał to napisze o nim Smile

wstawie ci fotki lampy wieczorkiem Smile

cyferki na wyświetlaczu oznaczają moc błysku a liczone jest to w ten sposób

6.0 = 1 (pełna moc)
5.0 = 1/2
4.0 = 1/4
3.0 = 1/8
2.0 = 1/16
1.0 = 1/32 (minimalna moc)
Napisz jeszcze dokładniej... bo coś nie kapuje Laugh

Jak mam ustawić moc błysku na np. 200Ws (czyli 5.0 dla wersji 400Ws), a jak ustawić np. 50% świecenia lampy modelującej - którymi przyciskami i co po kolei?Mryg

Można ustawić moc błysku na np. 5.5 ?
można ustawiać błysk na wartości np 5.5-5.6 itd itd i w ten sposób ustawiasz sobie wartość 5.0 o jaka pytałeś Smile co do ustawiania pilota to robisz tak że włączasz lampe i nie świeci żarówka ustawienie domyślne dla lamp po pierwszym uruchomieniu , wciskasz pokrętło raz i zapala sie pilot wciskasz drugi raz i przełączasz ustawianie mocy z pokrętła na przyciski Smile i to tyle Smile
Czyli moc błysku normalnie przyciskami góra-dół?Laugh
A pokrętłem modelującą (jak chcę aby świeciła po mojemu).

Można powiedzieć, że rozumiem Mryg

Czekam na zdjęcia lampek i jakieś głębsze refleksje - łącznie z wadami!Smile
moc błysku pokrętłem się ustawia Smile nie czytasz mnie uważnie Mryg a pilota możesz ustawiać na dwa sposoby i pokrętłem (łacznie,razem,wspólnie) z mocą błysku lub po wciśnieciu go przestawiasz na guziki i masz rodzielonego pilota na przyciski i błysk na pokrętle Smile
Czyli rozumiem, że moc błysku tylko na pokrętle.
Jak dla mnie powinno być inaczej - błysk jest ważniejszy, więc powinien się przyciskami ustawiać, a modelująca jako dodatek.. no ale to już sprawa 'architektów' lamp Smile

EDIT:
No ok, może jestem w stanie przeboleć...
To teraz jeszcze jedno - czy pokrętło jest na tyle dokładne, żeby móc swobodnie regulować moc w tych liczbach dziesiętnych? (5.1 - 5.2 - 5.3 - 5.4 - 5.5 itd. itd.)
a co ja napisałem dwa posty wyżej ? a dokładnie w poście numer 9 Smile Mryg odnośnie regulacji błysku Smile 5.5-5.6 Mryg i jaka to różnica czy masz na pokrętle czy na przyciskach ustawianie mocy ? nie bardzo rozumie co tu trzeba przebolewać Mryg w Quantuum masz też na pokrętle Smile Mryg prosze tą fotke z wymiarami Smile

[Obrazek: wymiarypalnika.jpg]
a to taki mały test robiłem dla kolegi z innego forum to wstawie i tutaj chodziło o parametry maximum i minumum dla lampy 500Ws

odległość lampy około 1,5m fotki prosto z aparatu tylko pomniejszone i wyostrzone

lampa 500 na full softbox octa 120 , 1/160 f22 ISO 200 bo takie mam najniższe Smile
[Obrazek: 531fec3d27.jpg]

lampa 500 na minimum softbox octa120 , 1/160 f5.6 ISO 200
[Obrazek: ee2f2dca73.jpg]

i to samo z 300Ws

[Obrazek: ad738347d7.jpg]

[Obrazek: 56294228a8.jpg]
Witam.
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch Powerluxów 400Laugh. Po pierwszych błyskach jestem zadowolony, tylko mam pytanie - wie ktoś może, dlaczego mój D80 nie chce synchronizować powyżej 1/100s? Próbowałem po wyzwalaczem radiowym, po kablu i fotocelą. Przy 1/100 jest OK, ale już 1/125 widać winietę, a 1/160 to połowa kadru ciemna.
Macie jakieś pomysły? Widziałem, że Bonzo robił przy 1/160 i jest OK.
Pozdrawiam.
przyczyną być może migawka w D70s jest hybrydowa w D80 już nie Smile pokaż przykładową fotke Smile no i gratuluje udanego zakupu Smile
to dziwne, bo ja przy tym samym zestawie robilem zdjecia na 1/160 i winiety nie zauwazylem. robilem je dzis po kablu
Witam.
Bonzo napisał:
" ...no i gratuluje udanego zakupu..."
Dzięki Bonzo, to częściowo Twoja zasługaSmile
Przykładowe fotki
1. 1/100 radio
[img][Obrazek: c86f2e050b.jpg][/img]

2. 1/125 radio
[img][Obrazek: 6e26d46e12.jpg][/img]

3. 1/200 radio
[Obrazek: edf581d8f1.jpg]

4. 1/200 slave - jakby trochę lepiej
[Obrazek: 050a12fc5f.jpg]
To czarne u góry to kawałek tła, wlazło mi w kadr, przepraszam/
I jak myślicie - migawka czy wyzwalacz? Czy lampy? Zaznaczam, że postąpiłem z lampami, jak jest napisane w instrukcji na str. 10 (coś o ładowaniu kondensatora w celu wydłużenia żywotności). Dzisiaj winietuje mniej niż wczoraj. Szkoda, że nie zostawiłem wczorajszych zdjęć.
Edit
Bonzo, możesz mieć rację z tą migawką.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Migawka, choć wyzwalacz też może jej pomagać Mryg
nikon d80 ma czas synchro 1/200 wiec powinno być ok, widać że są opóźnienia w radiu. Jakie to radio? a może masz popsute lampyMryg
adriansan napisał(a):nikon d80 ma czas synchro 1/200 wiec powinno być ok, widać że są opóźnienia w radiu. Jakie to radio? a może masz popsute lampyMryg

No tak, strasz mnie zepsutymi lampami, wczoraj do mnie przyjechałyNo
Wiem, że D80 ma 1/200, dlatego tak mnie dziwi ta winieta. Radio mam z FunSports, może ono jest winne. Postaram się sprawdzić z innym.
Dzięki.
jutro się wszystko wyjaśni Smile postaram ci się dowiedzieć i pomóc w razie czego Smile zaraz zrobie test u siebie i zobaczymy mam to samo radio i te same lampy tylko aparat inny Mryg powiedz mi jeszcze czy masz radio na 230V czy na 12V ?
tak więc dlatego masz ciemne klatki bo przekaz cyfrowy jest wolniejszy jak analogowy czyli z radia masz zaciemnione a bez niego po kablu masz dobre i jest to nie do przeskoczenia i nie jest to wina lamp a konstrukcji aparatu i czasów synchronizacji Smile najlepszym i najpewniejszym czasem jest 1/100-1/125 przy tego typu lampach Smile także bez obaw lampy masz dobre Smile

widzisz ja przy tych lampach choć mam migawke hybrydową w D70s też mam ograniczone czasy max to 1/320 ale juz wtedy są nie doświetlone zdjęcia Smile i używam właśnie 1/125 Smile poprostu trzeba się nauczyć i przyzwyczaić że sprzęt studyjny wymaga innych ustawień aparatu i będzie wszystko śmigało Smile
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wyjaśnieniaSmile. Też mi się wydawało, że to radio, ale wolałem się upewnić.
Pozdrawiam
no to dzisiaj lapy przeszły chrzest bojowy w studiu 300 fotek jedna za drugą tylko była zmiana produktu na stole pomiędzy błyskami więc trwało to jakieś 2-3 skundy i lampy sie nie przepaliły tak więc ochrona termiczna działa i spisuje się bardzo dobrze w odpowiednim momencie alarm poinformował o tym żebym zwolnił z pstrykaniem nastąpiło to praktycznie na końcu tej ostrej sesji Smile drugą sprawą jest fotocela przy okazji ja też przetestowałem na eliminacje przedbłysków Smile i co ? działa świetnie Smile lampe wbudowaną ustawiłem na TTL i bardzo ładnie Powerlux odczekał i błysnął w odpowienim momencie Smile
Bonzo a zarzucił byś jakimiś próbkami z działu portret?
Ja obecnie jestem na poziomie wahania się jaką lampę wybrać.
Najbardziej przekonuje mnie ten Powerlux (w najniższej opcji-na taką tylko mnie stac).
wues narazie niemam nic z portretów Smile jedyne to co moge ci powiedzieć to to że obojętnie jaka to będzie lampa musisz odpowiednio jej użyć Smile a ona ci się odwdzięczy ładnym swiatłem Smile napisz do mnie na GG to pogadamy Smile numer masz na sklepie w dziale kontakt Smile
Witam

oto wstępna prezentacja softboxów Powerlux , ceny oraz dokładną date dostępności na sklepie podam w najbliższym czasie.

poglądowe zdjęcia rozmiar 70x140

[Obrazek: softpower.jpg]

[Obrazek: softpower1.jpg]

[Obrazek: softpower2.jpg]
tak sobie czytam i ja studyjne robie D70s + wyzwolenie radiowe (jakies chinskie, typu tanie go..no) i jeszcze przy 1/500 nie mam problemow, choc standardowy czas jaki daje w studio to 1/200 bo przy blysku i tak to niewiele mi zmieni.
ale jakie masz lampy ? Smile no i masz tak jak ja migawke elektroniczną a nie mechaniczną Smile
Hmmm... niezła wiadomość... Mam nadzieję, że inne rozmiary też będą? Jeśli to softy są takiej jakości jak lampy, to nieźle...
Pozdrawiam
będą inne rozmiary Smile a co do jakości to już klienci osądzą Smile są napewno lżejsze od tych uniwersalnych jak by je nazwać Mryg i maja inną drobniejsza strukture materiału odbijającego Smile
Witam, a jaki jest koszt samego palnika, jaka jest jego żywotność?
żywotność palnika to około 100.000 błyskow tak takie minimum , a koszt około 200zł wymiany palnika
kolejna dawka zapowiedzi od Powerluxa , tym razem octa 120cm z plastrem miodu.Dyfuzor wewnętrzny zapinany na karabińczyki nie na rzepy , przedni dyfuzor zapinany na rzep , plaster miodu także , zaślepka tylna także na rzepy.

[Obrazek: powerocta.jpg]

[Obrazek: powerocta1.jpg]

[Obrazek: powerocta2.jpg]

[Obrazek: powerocta3.jpg]
Informuje że problem z synchronizacją z Canonami oraz aparatami z migawką mechaniczną w Powerluxie jest rozwiązany i obecnie czekamy na częsci serwisowe . na dniach podam szczegóły odnośnie klientów u których ten problem występuje i kiedy będą mogli się zgłaszać w celu naprawy tej niedogodnosci.
Bonzo miałbyś może gdzieś na składzie foto efekty tego plastra?
narazie nie mam Smile ale coś może wykombinuje Smile
Informuje że te osoby które zakupiły lampy Powerlux i mają problemy z synchronizacją mogą już zgłaszać się do serwisu w celu wyeliminowania tego problemu.Najlepiej by było gdybyśmy umawiali się na konkretne terminy.
Sama naprawa trwa do godziny więc każdy w tym samym dniu odebrałby lampe.Usługa jest bezpłatna.
Informuje że od dzisiaj dostępne są też nowe moce lamp Powerlux po za tymi co już są pojawiły sie też 200Ws - 695zł , 800Ws - 1495zł , 1000Ws - 1695zł
A czy te softy z gridami są już dostępne - za ile?

(03-04-2008 12:19 AM)Bonzo napisał(a): [ -> ]kolejna dawka zapowiedzi od Powerluxa , tym razem octa 120cm z plastrem miodu.Dyfuzor wewnętrzny zapinany na karabińczyki nie na rzepy , przedni dyfuzor zapinany na rzep , plaster miodu także , zaślepka tylna także na rzepy.

[Obrazek: powerocta.jpg]

[Obrazek: powerocta1.jpg]

[Obrazek: powerocta2.jpg]

[Obrazek: powerocta3.jpg]
są dostępne od dość dawna i kosztują 239zł Smile
Przekierowanie