forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Helios
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ;-)
Dzisiaj dostalem od ojca obiektyw z poczciwego zenita ;] na dole umieszczam fotki.. i pytanie teraz... co i jak rozkrecic zeby otrzymac dobre efekty... widzialem Bonzo ze Ty swojego heliosa prerabiales... mozesz mi pomoc ?

[Obrazek: 1wf7.jpg]

[Obrazek: 2xr7.jpg]

[Obrazek: 3ub8.jpg]

[Obrazek: 4fv0.jpg]

a i pierscien odwrotnego mocowania mam qpic taki ?

M55*0,75/M58*0,75 z http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.p...odukt&nr=7 ?
masz troche inny model niż ja więc nie wiem czy będe umiał ci pomóc Smile ale postaram się Mryg tak więc wykręć z tyłu soczewke powinny być dwie i tyle właśnie wyciągnij poniżej fotka co odkręcać

[Obrazek: ca2fed263e399d77.jpg]

co do rozmiaru pierścienia to upewnij się mierząć linijka srednice tak jak na fotce od wewnętrznej strony rantu i wtedy dobierasz pierścien bo nie wiem czy ten helios nie ma czasami 52mm lub 49mm pierścień ma być 55>52 lub 49

[Obrazek: 7a5480cbef70ff68.jpg]

jak to powykręcasz to zrób fotke i pokaż jak to wygląda i będzie wiadomo co dalej wykręcać lub ucinać Mryg
Look jaki w koncu kupiles adapter? tak sie sklada, ze tez mam Heliosa 44-2 i u mnie wychodz, ze jest to 49... ale penosci nie mam, bo linijka ktora mierzylem juz swoje przezyla i nie jest zbyt dokladna Mryg
[Obrazek: zzzzyu8.jpg]

LaughLaughLaugh
vladi napewno jest 55>49 w tym heliosie Smile

Look ale masz armate Laugh jeszcze dorób sobie dyfuzor doświetlający Smile bo inaczej lipa z dobrego światła i ładnej fotki Smile
juz koncze budowe wlasnie Laugh hehe oto efekt Mryg

[Obrazek: 1pf4.jpg]

[Obrazek: 2bt4.jpg]

Oczywiscie pozostaje jeszcze kwestia oklejenia go czarna tasma oraz odpowiedniego zrobienia przedniej scianki z kalki ... ja chyba uzyje papieru sniadaniowego... bo ma podobny efekt (tak mysle) Smile zdjecie kropli dzisiaj pokazanych wlasnie zostaly wykonane przy pomocy tego "kefirowatego" opakowania Mryg

a ... dodam ze jest tak przymocowany ... ze nie potrzeba zadnych gumek itp... i 3ma sie dosyc solidnie Laugh

Pozdrawiam ;-)
Look ale widzisz jest problem Smile dyfuzor powinien wystawać po za obiektyw Smile wtedy jest dobrze doświetlony obiekt Smile w ten sposób oświetla ci do przodu zamiast w dół Smile pomysł z tą butelką jest ok ale źle jest ucięta Smile powinna być cięta pod kątem i to sporym tak ci nakreśliłem na szybko Mryg a papier sniadaniowy do dyfuzji może być Mryg

[Obrazek: d9905d0637c205e8.jpg]
Look z inej beczki, czy ten monitor za aparatem to LG Flatron775FT? cos mi sie wydaje, ze mamy sporo podobnego sprzetu Mryg
tak vladi Mryg hehe dokladnie to ten sam monitor Laugh
Look kupuję ten patent + sugestie Bonzo. A te kropelki, to okno + powyższy dyfuzor?
[Obrazek: 1ri6.jpg]

[Obrazek: 2sj2.jpg]

[Obrazek: 3pa5.jpg]

Mozna powiedziec ... wymienny dyfozor Laugh
Polak potrafi ! Lol
Upgrade wygladu ;]

[Obrazek: 4qs2.jpg]

[Obrazek: 5rk9.jpg]
pokaż jakieś makro np monety jak ci doświetla ten zestaw Smile
[Obrazek: 1hu6.jpg]

[Obrazek: 2tn9.jpg]
jesli nie ma exifa to:

f8 - 1/2000 w pokoju ciemno tylko mala lampka sie na biurku palila.... normalnie bylaby czarna plama Smile
nie za krótka migawka? Smile f8 i np 1/250 do 1/500 chyba by stykło będzie jasniej chyba Smile
[Obrazek: 6ie8.jpg]

imo jest tak samo Mryg najlepiej by wyszlo na zewnatrz... ale to chyba do lata bedzie trzeba czekac Smile
wiesz co źle Laugh ci napisałem bo ja sugerowałem się sobą Smile ja używam mniejszej ogniskowej czyli zooma i dlatego mam jaśniejszy obraz Smile dla mnie poprostu max zoom jest zbyt dużym powiększeniem i dlatego go nie używam Smile
BONZO ratuj!!!!
Powiedz mi co ja mam z tym zrobić??? Mam takiego heliosa i co ja mam mu wykręcić???
[Obrazek: 16bb1f788c922d9a.jpg]
[Obrazek: f19d2b2dadbe5164.jpg]
[Obrazek: 7a30d4b7e8faa0eb.jpg]

ps.
sorka za jakość zdjęć
jeżeli chcesz tylko tylne soczewki wyciągnąc to czerwone strzałki wskazują co masz odkręcić po odkręceniu wyleca 2 soczewki i je trzeba właśnie wyjąć, a jak chcesz go rozebrać doszętnie tak jak ja swojego to czerwone strzałki wskazują co odkręcać Smile to od zielonych strzałek najlepiej nożyczkami sie wykręca Smile

[Obrazek: d13ea88cc4b1094f.jpg]
Bonzo napisał(a):to od zielonych strzałek najlepiej nożyczkami sie wykręca

a ja myslalam ze srubokretem... widac musze sie jeszcze duzo nauczyc ;-)
mój błąd Laugh czerwone strzałki nożyczkami Smile pisałem nie patrząc na fotke więc kolory pomyliłem Laugh zielone śrubokrętem Laugh
Rozkręciłem swojego Heliosa do tego momentu i nie wiem co dalej robić.
Czy możecie mi powiedziec :P

[Obrazek: 200701110093vx5.jpg]
Sanctus jak nie będziesz go juz napewno chciał składać w przyszłości do odkręcaj wszystko co się da Smile np te 3 wkręty Smile
To ja go narazie tak zostawie Smile Pobawie sie jak bede miał drugiego :P
A jak najlepiej zamontowac takiego odwroconego Heliosa: bezposrednio w korpus, czy do innego obiektywu (np. stalej 50-tki). Co by bylo gdyby zalozyc Heliosa na zoom (pomijajac kwestie swiatla)? Przez to, ze Helios jest odwrocony jakos nie potrafie sobie wyobrazic jak tekie zestawy albo "nie zestawy" dzialaja.:roll:
Oswieci mnie ktos, prosze...
biarka do stałki tak samo mocujesz jak i do obiektywu w Fuji czyli za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania.
Bonzo to wiem, tzn teoretycznie tak mi sie wydaje , ze wiem :? , ale jak ma sie rozna ogniskowa obiektywow + helios do efektow na zdjeciach?
generalnie chodzi mi o to: zeby uzyskac efekty jak np Look, lepiej tego heliosa zamontowac w body czy w jakas stalke :?:
biarka do makro w lustrzankach to najlepiej zakupic pierścienie pośrednie Smile i do tego np jakieś szkło 90mm np niestety nie jest to tania zabawka Smile sprawdzałem u siebie heliosa do korpusu odwrotnie i niestety słabiuteńko Smile do Fuji się chowa niestety Smile

superkomornik

Ja się podłączę do tego wątku ze swoją samoróbką... Sporo czytałem o rozbieraniu Heliosa, ale nie wiedziałem, że to jest takie proste. choć czasami trzeba główkować jak coś odkręcić, itd. Ja swojego Heliosa (a żal mi było go rozbierać... w pięknym stanie :cry: ) 44-4 rozebrałem najbardziej jak można. Dzięki temu stał się duuuużo lżejszy, jest nieco większa głębia ostrości i w zupełności wystarczające przybliżenie. Z oryginalnego obiektywu została jedynie główna tulejka z soczewkami (chyba 2 sztuki tam sa schowane...), pierścień do którego przykręca się filtry i blaszka z napisami. Zostawiłem jedynie to co jest niezbędne do przymocowania go do innego obiektywu.
Poniżej zdjęcia przerobionego heliosa (przepraszam za kiepskie zdjęcia...):

1.
[Obrazek: 0c68f02d9a0ff72c.jpg]

2.
[Obrazek: 5c07619e06e36dce.jpg]

3.
[Obrazek: 489f0990dd2d12be.jpg]

I teraz fotos zrobiony zestawem SMC-A 50/2.0 i odwróconym Heliosem po tuningu (banknot 10zł):

4.
[Obrazek: 584757b6134e3b11.jpg]

i crop 1:1

5.
[Obrazek: aa64dd551c1355f6.jpg]

Powiększenie nie jest wielkie, bo połączyłem to z krótkim obiektywem. W domyśle będę używać z DA 50-200, jednak nie mam jeszcze pierścienia odwrotnego mocowania i ciężki było robić foty bez tego.
rozebrałeś tego swojego jak ja Laugh że praktycznie stał sie makrokonwerterem Mryg

superkomornik

Dokładnie. Waży teraz sporo mniej niż cały helios (bo widziałem przeróbkę, gdzie autor zmontował z powrotem całą obudowę...)
ta obudowa jest potrzebna jak dziura w moście tak naprawde Smile

superkomornik

Ja miałem jedynie problem, jak połączyć wszystko do kupy... ta tuleja mocowania filtrów normalnie jest połączone śrubkami z takim brzydkim, srebrnym gwintem. Dlatego, ze to srebrne ustrojstwo poszlo do kosza i miałem jedynie 3 elmenty to nie wiedziałem co zrobić... Wpadłem wiec na pomysł, aby do głw. soczewki przykleić tą okrągłą blaszkę z napisami. Blaszka ta wkręca się w gwint tego mocowania filtrowego. I po wkręceniu soczewski z tą blaszka w mocowanie filtrowe wszystko siedzi i jest tak jak powinno byc. Dzisiaj chyba przyjezdza do mnie pierścień odwrotnego mocowania ;D
Witam

Mam aparat Canon A610 i teraz, co mam zrobić żeby zamontować do niego przerobionego Heliosa :?: Tzn. już wiem ze musze kupić pierścień odwrotnego mocowania, ale gdzie zamontować i jak bo przecież w Canonie obiektyw się wysuwa na znaczną odległość a może tulejkę zamontować i dopiero przerobionego Heliosa? Może jestem jakiś tępy, ale nie umiem sobie tego wyobrazić jak ma to być zamontowane na moim aparacie. :roll: Naprawdę sorki za takie pytania. Oops

PS. A z tego co pisaliście to mało rozumiem... ;/
na tulejke nakrecasz pierścien odwrotnego mocowania i dopiero nakręcasz heliosa Smile
No to teraz mam jeszcze jedno pytanie Laugh, Jakiego radzicie Heliosa kupić? Najlepiej podajcie konkretny model albo link gdzie można kupić… Laugh Jeszcze raz dziękuje.
Za ten post dostane pewnie Złotą Łopate ale co tam - odkopie temat Smile. Oto mój Fuji z pierścieniem odwrotnego mocowania mojego patentu oraz przerobionym Heliosem 44M-4:
[Obrazek: b1cc39e4f5.jpg]

[Obrazek: 1a5fa1f8b0.jpg]

Prawda, że śliczna z nich para? Laugh
Makak nie boisz się, że to odpadnie ? wygląda na mało wytrzymałe jednak bardzo pomysłowe Ok

Mam mały problem ze swoim Heliosem. Kupiłem już przerobionego już jakiś czas temu. Czy jest jeszcze możliwość zrobienia czegoś żeby miał mniejsze powiększenie ?? Nie ma tam już żadnych śrubek, wszystko jest wykręcone :(
[Obrazek: cd940542b1.jpg]
[Obrazek: 11a2fd67e0.jpg]
To tymczasowe rozwiązanie, na wiosne i tak planuje zakup Raynoxa, ale trzyma się zaskakująco dobrze.
Ze zmniejszeniem powiększenia niewiele poradze. Z tego co czytałem o przeróbkach Heliosa to są dwa "poziomy" powiększenia: helios nie ruszany (tylko odwrócony) i helios przerabiany (pozbawiany tylniej grupy 2 soczewek). Innych "przeróbek" optyki heliosa nie znam.
tez sobie kupilem heliosa, a nawet dwa.Najpierw kupilem jednego na ebayu, m44-2 , pozniej dowiedzialem sie ze to nie o tego chodzilo a pozatym nie chcialo mi sie na niego czekac.Poszedclem wiec na targ i kupilem takiego jak trzeba.Pierśćienia w zadnym sklepie nie bylo wiec musialem zadzialac taśma Mryg dyfuzor zrobiony w 15 min, metoda na odpier... sie Laugh.Heliosa dołaczylem do obiektywu canona 38 - 76 i ustawionego na gdzies 65.Raz robie bez soczewek raz z soczewkami. Ogolnie zdjecia mi sie zajebiscie podobaja. A wyglada to tak Mryg

[Obrazek: 4e5ef1d149.jpg]
Przekierowanie