forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Obiektywy w lustrzankach by Franko
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
To znaczy tak, sprawa jest dosc sk±plikowana, jesli to tak tlumaczyc na sucho.. dlatego najlepiej zademonstrowac.. ale tak tylko tytulem wstepu...
w cyfrówkach - kompaktach - masz wszytsko --> zoom (nawet do 12x), makro (ito takie ze kopara opada :P), ladne portrety, pastelowe pejzarze, ladne chmurki (??).. ok wszytsko prawda (przynajmniej przyjmijmy takie zlozenie na poczatku) .. aco otrzymujemy z lustrem i tym kitowym obiektywem (niech wam bedzie 18-70) ale ja samsunga bym nawet szczotka od kibla nie dotknol (ale to moje fanaberie, wiec takich rzczy prosze nie czytac, alebo z duzym przymrużeniem oka)..

Po pierwsze nalezy wyprowadzic cie z bledu.. np. LADNE CHMURKI - ladne chmurki to sie zrobi jak sie bedzie mialo filtr polaryzacyjy i czy bedziesz robil cyfra czy lustrem to bez polara zapomnij o ladnych chmurkach.

Po drugie nie nalezy zapominac ze cyfra to robi zdjecia tez za pomoc± OBIEKTYWU - zatem nalezy sie tez przyjrzec obiektywom - skoro obiektyw w cyfrze jest do portretów, makro, zoom, pejzarz - to znaczy ze jest do wszytskiego - a co jest do wszytskiego to jest w gruncie rzeczy ... (dokonczyc samemu)

Nie zmienia sie w lustrach obiektywów dlatego ze to fajana zabawa i super sprawa wykrecac i wkecac szkielka tylko dlatego ze dany obiektyw raczej dedykowany jest do danego typu fotopgrafii i mam najlepsze predyspozycje techniczne aby zdjecie w danej kategoii wyszlo najdoskonalsze (nie znaczy to ze obiektywem zoomem 300mm nie zrobi sie portretu - owszem zrobi lecz nie bedzie tak dobry od strony technicznej, od strony rysowania, od strony bokehu i innych pierdol , nie bedzie tak dobry jak 50mm f.1.8 - dedykowana do portretów - co nie znaczy ze 50mm f1.8 nie zrobi sie pejzarzu - lecz - do pejzarzu przydaje sie szeroki kat - i tu 50mm nie sprawdzi sie najlepiej chociazby ze wzgledu na sama wygode (bo mozna se zrobic 5 zdjec i poskladac w panorame - ale po co jak mozna to zrobic jednym obiektywem i duzo lepiej z ladniejsza perspektywa - czyli szerokim k±tem czyli np - 18mm (czyli kitowym ) ale kitowy ma to do siebie ze to jest uniwersalny obiektyw - a co jest do wszytskiego to jest do (konczymy samemu) - zatem kit do obiektywów super jakosciowych nie nalezy. Generalnie najlepsze jakosciowo zdjecia wychodza z obiektywów stalo ogniskowych czyli o jednej odlaglosci (a zoom jest nożny :p) .. a co za tym idzie wszelkie obiektywy ktore maja podany pewien zakres ogniskowych (18-55, 70-300 itd) to s obiektywuy gorsze jakosciowo niz obiektyw - stalka 200mm , 20mm , 50mm etc. ; co alej - im wieksza rozpietosc ogniskowych np 70 - 300 tym gorsza jakosc (zalezy to od tego ze aby byla tak wielka rozpietosc ogniskowych to musi byc w srodku obiektywu wiecej soczewek,one musza sie poruszac (aby robci zoom lub szeroki kat),a jesli sie poruszaja i jest ich duzo to niestety nikt nie jest w stanie zrobic tak idealnych szkiel i wyliczen aby przy przechodzeniu swiatla nie tracic na jakosci , aby nie bylo aberacji i innych smieci. Dlatego najlepszymi obiektywami sa Staloogniskowe - bo sie nimi nie kreci nie zbliza, soczewki sa w miejscu - brak straty jakosci!
A teraz wrocmy na moment do motywu ze Cyfrówkami tez robimy zdjecia za pomoca obiektywu - i jaki tyen obiektyw --> do makro, do zoomu, do pejzarzu -- czyli ewidentnie zmienno ogniskowy i to w baaaaaaaaaardzo duzej rozpietosci ogniskowych (jesli zoom czasem dochodzio do 12 x! (szok) dlatego jesli ktos sie decyduje na cyfre odradzam kupno z duzym zoomem - bo wtedy strata na jakosci bedzie za duza (nie tyle w zoomie co w calej rozpietosci ogniskowych) im mniejszy zoom tym lepsza jakosc w przypadku cyfrówek - dlatego tak polecam Canony boone maja zoom max do 4x czyli to jest taka bezpieczna granica gdzie jescze mozna znalesc zloty srodek miedzy jaksocia szerokiego kata i logicznym zoomem - anie jak pozalsieboze panasonic - 12x zoom - porazka!

Dobra ale lecimy dalej - skoro mamy obiektyw w cyfrach uniwersalny to nie bedzie on tak dobry we wszytskim ... moze miec zoom ale nie bedzie to zoom taki idealny jak obiektywu stalogniskowego 200mm , moze miec jakis tam szeroki kat ale po pierwsze nie bedzie taki szeroki jak 18mm czy np mega szeroki jak moj 100mm (moja sigma 10-20mm) , moze robic portrety ale nie bedzie mial takiej glebi ostrosci i tak dobrego swiatla jak 50mm f1.8 , moze robic makro - ale czy takie jak zaraz zademonstruje zrobione obiektywem makro - specjalnie do tego dedykowanym (choc mozna polaczyc w lustrach sobie obiektyw zoom z makro - i miec to w jednym obiektywie (bo zasada fotografowana jesyt podobna (chodzi o z blizenie , ale roznica w tym od ilu cm bedzi e odbywaloi sie ostrzenie)...

a teraz dowody... (BEDA TO TYLKO ZDJECIA Z LUSTRA, NIESTY NIE MAM KOMPAKTA ZEBY WYKONAC ZDJECIA TYM, SAMYM OBIEKTOM, WTEDY TEST BYLBY WIARYGODNY,M A TAK MOZNA SOBIE ZROBC Z NIM CO SIE CHCE...)

I. MAKRO

a.
[Obrazek: 1006199aem3.jpg]

b.
[Obrazek: 1004780arb5.jpg]

c.
[Obrazek: dscn9186agt8.jpg]

II. PEJZARZ - SZEROKI KˇT (obiektywy - 18-70, 10-20)
(szeroki k±t do¶c trudno zaobserwowac, ale musiscie uwierzyc mi an slowo , ze kolega z cyfrówka zeby zrobi takie samo ujecie musial poskaldac 5 zdjec - u mnie to jest jedno zdjeci przyciete z góry i z dolu)

a.
[Obrazek: 0011ad4.jpg]

b.
[Obrazek: 0010tl1.jpg]

III. Portret
(najwazniejsze w portrecie - glębia ostrosci - uda sie to gdy bedzie mozna jak najbardziej przymkn± c przeslonę - u mnie 50mm - przeslona 1.8 - po to aby tlo onie odbieralo wrazen z pierwszego najwazniejszego planu czyli oosby)
- no i zyletkowa ostrosc!

a.
[Obrazek: 1007827awp5.jpg]

b.
[Obrazek: 1007900alg7.jpg]

a tu inne wykorzystanie najwiekszej zalety obiektywu - czyli malej glebi ostrosci - zauwazcie jaki sliczny jest bokeh z tylu (czyli najprosciej mowiac - jakosc tla - czy to tlo sie ladnie rozklada czy brzydko) no i jaka ostrsc na obiekkcie ktory zalezy wam pokazac - czyli pozostale elementy zdjecia ktore sa mniej istotne z punktu widzenia fotografa pozostaja nie ostre
c.
[Obrazek: 1018455ho4.jpg]

50mm tez monz inaczej wykozystac nie tylko do portretów
d.
[Obrazek: 1018191ayk1.jpg]

IV. Zoom - nie jestem fanem takiej fotografii - ale to tylko demnostracja

e.
[Obrazek: slocetryptyk1br4.jpg]

f.
[Obrazek: 1004999aaor7.jpg]

V. No i ostatnia sprawa o ktorej nie bylo mowy - ale jest dosc istotna - szybkosc! - tu juz bez komentarza

g.
[Obrazek: 002cm0.jpg]

OCZYWISCIE PRAWDA JEST ZE LUSTRO TO KOSZTA - DODOATKOWE OBIEKTYWY - NO PRZYNAJMNIEJ TRZY (18-70, 70-300, 50) - KOSZTA SA, ALE PO PIERWSEZ NIKT NIE KAZE KUPOWAC WSZYTSKIEGO OD RAZU A JEST MOZLIWOSC ROZBUDOWY, PO DRUGIE NIE EJST SIE OGRANICZONYM. ALE TO WSZYSTKO ZALEZY OD INDYWIDUALNYCH POTRZEB FOTOGRAFUJACEGO. CZYLI OD CIEBIE. CYFRA NA PEWNO TANIEJ I PLACISZ RAZ I MASZ WSZYTSKO , LUSTRO PLACISZ WIELE RAZY I CALY ZCAS CZEGOS BRAKUJE - A O JAKOSCI TO NIECH KAZDY ZADECYDUJE SOBIE SAM - JA ZADECYDOWALEM.
Dzieki chlopaki, oczywiscie się zgadzam .. a teraz rzeczywiscie czas na podsumowanie wydatków:

Nikod D70 (body) - ja kupilem za 1600zl (używane pol roku, z przebiegiem 3 tys zdjec - wiec jak nowe - i w dodatku od osoby ktora znalem i wiedzialemjak uzytkuje sprzet)

- Nikkor 50mm f.1.8 - nowy 500zl - uzywany 400zl
- Nikkor 18-70mm- 1000zl
- Nikkor 70-300mm - nowy 500zl uzywany - nawet 350zl (tego obiektywu aktualnie nie mam)
(dla porónania staloogniskowa 200mm kosztuje 3.000zl - co znaczy stalka)
- Sigma 10-20 - 2.000zl

Ale jest jeszcze inna sparawa a manowiscie obiekjtywy stare na gwint M42 - trzeba miec tylko przejsciówke i tak zamiennikiem 50mm jest helios 44 mm i bardzo ladne fotrki a obiektyw 20zl - no ale oczywiscie nie ma AFu
i tak moizna sobie skapletowac pare starych obietywów za grosze
ale to jzu dla swirów :P
Przekierowanie