forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Namiot bezcieniowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Namiot bezcieniowy co to jest i z czym się to je Mryg tak z grubsza postaram się pokazac i opisać zasade działania takiego namiotu.
Jak sama nazwa wskazuje służy to do eliminacji cieni i ostrego ¶wiatła na obiekcie,zazwyczaj używa się tego do fotografii reklamowej czy też na Allegro żeby sprzedawany produkt ładnie się prezentował Smile

Można tego typu namioty zakupić w sklepach czy na aukcjach,ale że ja nie lubie kupować czego¶ co samemu można zrobić bo proste jest to jak drut zrobiłem sobie sam co¶ takiego Smile z rurek pcv i ł±czniki to kolanka pcv Smile

O¶wietlenie:
Zazwyczaj im więcej tym lepiej,ale z dwoma Ľródłami ¶wiatła też można już poszaleć ustawiamy po bokach namiotu dwa równomierne ¶wiatła znaczy się o takiej samej mocy.Mog± to byc lampy błyskowe,halogeny z marketu np 150W albo ¶wietlówki energooszczędne o mocy np 40W co jest odpowiednikiem 200W zwykłej żarówki.Najlepszym rozwi±zaniem s± 3 Ľródła ¶wiatła czyli dwa po bokach i jedno centralne od góry jak już dojdzie do mnie reszta zestawów studyjnych to pokaże przykład ustawienia z 3 swiatłami obecnie pokazuje z 2 Smile tak więc teraz fotki nienajlepszej jako¶ci ale je podmienie poĽniej Mryg

Materiał :
Najlepszem materiałem wg mnie jest białe płótno dobrze rozprasza ¶wiatło i ma dobr± gęsto¶ć obecnie używam białej podszewki , ale już sie robi wła¶nie z płótna Mryg

Tło wewn±trz namiotu:
Najlepszym i najtańszym rozwi±zaniem jest biały brystol o formacie A2 lub też tła cieniowane które oferuj± na Allegro a i pewnie w sklepach papierniczych takie s± Smile można też użyc białego materiału kwestia co kto ma i co chce osi±gac na fotkach Smile na dobr± sprawe można w nim fotografować wszystko Smile

to chyba na tyle jak by co odpowiem na pytania lub podpowiem co i jak Mryg teraz fotki

[center:aac3a3f3ef]z zewn±trz
[Obrazek: namiot.jpg][/center:aac3a3f3ef]

[center:aac3a3f3ef]wewn±trz
[Obrazek: namiot1.jpg][/center:aac3a3f3ef]

[center:aac3a3f3ef]bez namiotu
[Obrazek: namiot3.jpg][/center:aac3a3f3ef]

[center:aac3a3f3ef]z namiotem
[Obrazek: namiot2.jpg][/center:aac3a3f3ef]
hmm a co z temperatura swiatla zarowek, swietlowek i halogenow? jaka jest tak fizycznie roznica miedzy tymi specjalnymi a zwyklymi w takiej fotografii? ciekawi mnie to gdyz za jakis czas planuje zrobic sobie male studio. a ze jak juz sie zabierac to na calego wiec wole najpierw sie dowiedziec wszystkiego. takze jakby ktos wiedzial co i jak to niech napisze. podziekowal
na Allegro s± niby te o temperaturze 6400K czyli ¶wiatło dzienne Smile ale dobrze ustawiaj±c balans bieli w aparacie każde będzie dobre Smile jak masz kase to lepiej zainwestuj w błyskowe Smile
na pocz±tek nie będe pewnie przesadzał bo wpu¶cić się w koszta łatwo a zarobić trudniej Mryg więc jak nie będzie przynosiło to zysku to zostanie przy amatorce. chwilowo cała moja przygoda z fotografia to zabawa i zbieranie doswiadczeń... ale dowiadywać warto Mryg miłego i podziękował
ok to tak jak obiecałem pokazuje z dwoma zestawami i nowym uszytym namiotem jak to wygl±da i co sie osi±ga dzięki takiemu zestawieniu Smile jaki mi się rymło Laugh

[center:8f89104299][Obrazek: namiot.jpg][/center:8f89104299]

[center:8f89104299][Obrazek: namiot2.jpg][/center:8f89104299]

[center:8f89104299][Obrazek: namiot1.jpg][/center:8f89104299]

[center:8f89104299][Obrazek: namiot3.jpg][/center:8f89104299]

[center:8f89104299][Obrazek: namiot4.jpg][/center:8f89104299]
super Laugh Mryg
widze ze w kazdym zakatku mieszkania masz kawalek studia Mryg
wupi no dokładnie wszędzie się walaja dodatki do focenia Mryg Laugh
Nie znam sie na tym Smile ale czy nie brakuje swiatla od dolu? jakby skierowac swiatlo rownolegle z dywanem, moze zupelnie cienia by nie bylo ?Smile
Look żeby nie było cienia wogóle to musi być stół bezcieniowy Smile a przy prostej kontrukcji czyli np czym¶ kwadratowym nie będzie w namiocie wogóle cienia Smile pokaże ci wieczorem Smile
Stół bezcieniowy ? Smile ok czekam na fotki Smile
Bonzo mozesz napisac jakiego TY uzywales oswietlenia do tych zdjec (co za lampy sa u Ciebie na fotce)
żarówki błyskowe JH6800 Smile dostępne w FUNSPORTS Smile
Przekierowanie