forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Nowy Canon Eos 50D
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Test na Fotopolis.pl: EOS 50D

Zapowiada się co najmniej interesująco. Co myślicie?
Nom ciekawa pozycja . W mojej opini wyglada na bardzo masywnego i trwardego . Ciekawe jak lezy w dloni . Cena zapewne bedzie dosc wysoka przynajmniej na poczatku ;]
powiem szczerze, że z tego co słyszałem będzie w cenie ok. 4 tyś a swoimi opcjami może naprawdę zainteresować, ale niektóre nowe rozwiązania są często chybione i potrzeba mu jeszcze wiele testów... POZDRAWIAM
(21-10-2008 06:23 PM)melusb napisał(a): [ -> ]Nom ciekawa pozycja . W mojej opini wyglada na bardzo masywnego i trwardego . Ciekawe jak lezy w dloni . Cena zapewne bedzie dosc wysoka przynajmniej na poczatku ;]

Aparat musi być masywny i twardy, żeby w dłoniach czuło się jakość Laugh Ma na korpusie powłokę "antypoślizgową" i waży 822g podobno, więc tak w sam raz. Cena za body to rzeczywiście ok.4000zł - można sprawdzić tu: ceny Eos 50D , moim zdaniem adekwatne do jakości, całkiem przystępne.

DOMASS - o jakich chybionych rozwiązaniach mówisz?
A do tego wszystkiego, można sobie za pośrednictwem "konkursu" na Fotopolis umożliwić osobiste przetestowanie tego cacuszka. Szczegóły tutaj: 50D do testów
Zgłaszać się można do 27. października. Ja już myślę nad swoim uzasadnieniem Mryg
Emeryt

Nie koniecznie musi miec jakieś wady, ale wydaje mi się, że jak wejdzie coś nowego to najpierw musi być przetestowane ;P

a co do chybienia to trochę za mocnych słów użyłem.

POZDRAWIAM Smile
(24-10-2008 09:36 AM)DOMASS napisał(a): [ -> ]Emeryt

Nie koniecznie musi miec jakieś wady, ale wydaje mi się, że jak wejdzie coś nowego to najpierw musi być przetestowane ;P

a co do chybienia to trochę za mocnych słów użyłem.

POZDRAWIAM Smile

Całkowicie się zgadzam, że musi być przetestowane - dlatego nie miałabym nic przeciwko, żeby samej też mieć taką możliwość Mryg
Czekam na rzetelny test z Optyczne.pl, będzie wiadomo o tym cacuszku coś więcej. Opinie o EOSie raczej entuzjastyczne.

Pozdrawiam również Smile
Aha - dla zainteresowanych - znalazłam dziś na eBayu ciekawą ofertę: Canon EOS 50D body za 3699zł (już z przesyłką). Zastanawiam się, czy lepiej kupić lepszą "puszkę" (właśnie 50d) czy zainwestować w szkła...
Znalazłam pokazowe (przykładowe) fotki o tu
Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym aparatem... Ciekawe, jak autofokus i szumy.
I chociaż cena ponoć odpowiada jakości, to jeszcze trochę poczekam Mryg
DP dzis dało "test" http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/
Powiem tak, że na 15mpix matrycy wychodzą niedoskonałości tanich obiektywów, aberracje itd. Mryg Szumy zdecydowanie mniejsze niż 350/400D i porównywalne z 40D/5D piszę to wg własnych doświadczeń a nie testu panów z dp czy fotopolis którym nagle zaczyna przeszkadzać guziczek oświetlania a w poprzednich 5 wersjach nie. No AF działa sprawniej i szybciej niż w w/w. aparatach. Niebawem będę miał okazję porównać 40D i 50D podczas sesji ślubnej to podzielę się spostrzeniami na temat nowego dziecka canona
I do tego "automatyczna korekcja aberracji obiektywu"? Nieźle. Ciekawe, jak to się sprawdzi.
Canon udostępnił stronę dedykowaną 50D i 5D Mark II, można sobie "obejrzeć" aparaty z bliska i dowiedzieć się o nich czegoś jeszcze.
Mglogowski - czekamy na dalsze spostrzeżenia i uwagi wynikające z praktycznych testów przeprowadzonych podczas prawdziwej pracy Smile
Leni, skoro wspominasz o 5D Mark II, to ja pokażę kręcony tym APARATEM teledysk , który znalazłam w sieci... Dobra robota, a cena nowego 5D podobno już powoli spada Mryg
Ten Canon 5dMarkII po prostu wymiata! Wgniotły mnie w fotel filmy nim zarejestrowane, które wyszperałam:

1) oficjalne video Vincenta Laforet: video 1 (nie mam więcej pytań...)
2) niezależny filmik z Tokio: video 2

Ps. Panie Głogowski, gdzie te szczegółowe spostrzeżenia? Mryg
Przy takich sprzętach trzeba już dysponować dobrymi szkłami. Przejrzałam blog Laforeta i znalazłam filmik rejestrujący proces powstawania tego "oficjalnego video" Mryg http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/2...nes-video/ Wygląda na to, że grupa zapaleńców miała dużo dobrej zabawy przy testowaniu nowego "Marka"...
Na podsumowanie wątku - rozstrzygnięcie tamtego konkursu z fotopolis (niestety mi się tym razem nie udało) a na osłodę pierwsza z opinii pięciu farciarzy - http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8137
Czekam na kolejne.
Przekierowanie