forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Fuji S5600 i fotocela MIF 1.1 + dodatkowa lampa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak wiadomo lampy wbudowane w w aparatach nie grzeszą jakością i mocą światła jakie dają.
Rozwiązując ten problem chciałem przedstawić osobą które posiadają aparaty bez gorącej stopki jak można sobie z tym poradzić i cieszyć się krótkimi czasami i wysokim F oraz małym ISO poniżej wstawiam EXIF na jakich ustawieniach te fotki były robione specjalnie do testu nic przy nich nie było robione po za pomniejszeniem ich.

Exif dwóch fotek z lampa dodatkowa i bez lampy dodatkowej

Camera Make: FUJIFILM
Camera Model: FinePix S5600
Image Date: 2006:06:08 21:32:18
Flash Used: Yes (Manual)
Focal Length: 6.3mm (35mm equivalent: 39mm)
CCD Width: 5.84mm
Exposure Time: 0.0010 s (1/1000)
Aperture: f/3.2
ISO equiv: 64
White Balance: Auto
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual

a to fotki

1. bez lampy dodatkowej
[Obrazek: bezlampy.jpg]

2. z dodatkową lampą
[Obrazek: zlampa.jpg]

3. bez lampy dodatkowej
[Obrazek: bezlampy1.jpg]

4. z lampą dodatkową
[Obrazek: zlampa1.jpg]

tak wygląda ten zestaw czyli fotocela oraz lampa

[Obrazek: lampa.jpg]

a tak prezentuje się aparat razem z dodatkową lampą

[Obrazek: aparatzlampa.jpg]

Dodam jeszcze fotki makro z tego zestawu

[Obrazek: muchatest.jpg]

[Obrazek: muchatest1.jpg]

[Obrazek: muchatest2.jpg]

Fotocele którą prezentuje można dostać w sklepie który polecamy na naszym forum.
W razie pytań chętnie odpowiem.
o ile jablko bez lampy wydaje sie byc "smaczniejsze" (przynajmniej dla mnie), o tyle kwiatek prezentuje sie znacznie lepiej przy dodatkowym oswietleniu Smile

ale i tak moim ajdolem jest pan much... zwlaszcza w tych barwach... bzzzz.... Oops
a mnie te zdjecia sie nie wyswietlaja ani tu ani ze zrodla :/ w sensie te mucha :P
Look robiłem remanent na serwerze Mryg dlatego nie było fotek ale już naprawiłem bład Mryg jeszcze tylko zrobie nową fotke aparatu z lampą bo starą wywaliłem przez przypadek Laugh
ok Laugh swietna mucha Laugh
następne fotki dotyczące że fotocela z powyższych testów + lampa Mino JH-16 + zestaw studyjny z żarówką JH6800 działa poniżej fotka jakie efekty można uzyskac dzięki temu połączeniu światło odbite od sufitu.

[Obrazek: testlampyjh6800.jpg]
umieszczam linka do pseudo projektu mojego wykonania Laugh bo rysunek techniczny jest mi obcy więc nie oczekujcie cudów Mryg Laugh ale da się odczytać i zrobić takie coś wg rysunku napewno Smile wykonane to jest z cienkiego płaskownika grubość może z 1,5mm.

szyna mocująca do lampy nad aparatem do Fuji S5600. LINK
Przekierowanie