forFoto.pl forum fotograficzne

Pełna wersja: Wirusy na forum
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Od jakiegoś czasu ktoś nas atakuje i nadpisuje pliki kodami JS zapewne zauważyliście że co jakiś czas wyskakują błędy i nie można wejść w dział czy temat. Walczymy z tym ale ciągle sie pojawiaja te wpisy i nie można nad nimi zapanowac. Wszelkie próby zmiany haseł itd nic nie dają także proszę o cierpliwość Smile mam nadzieje że w końcu uda się nad tym zapanować.

Ktoś nas chyba nie lubi Smile
Ilu użytkowników ma dostęp przez FTP?
2 adminów Smile
z jakich klientow ftp korzystacie?
ale co to ma za znaczenie Smile obojętnie jaki by nie był to zawsze potrzebne jest hasło dostępowe tylko pytanie jak jest zdobywają skoro mamy czyste komputery Smile
z IFRAME coraz wiecej witryn ma problemy, tutaj
http://www.mojito-networks.com/blog/inde...commander/
jest opisana jedna z dróg walki z tym badziewiem na home.pl.
Istnieje podejrzenie, że wirus niekoniecznie korzysta z haseł wykradanych z klienta FTP
tutaj też jest troche informacji:
http://blog.unmaskparasites.com/2009/05/...ed-script/
Nie sądzę, żeby to były ataki na bazie wykradanych haseł.

Jak na mój gust, to pewniej są albo Cross-Site Scripting albo SQL Injections
No właśnie...

Jakiś czas temu wchodząc na forum Avast wykrył wirusa na serwerze. Co jakiś czas mogłem też zobaczyć komunikat, że chyba coś tam za bazą nie tak, bla bla bla... Nie wiem do końca co pisało, bo nie wgłębiałem się w to.

Nie tylko Wy macie problemy z atakami... Jakiś czas temu na blogu u kolegi też wspomniany wyżej program znalazł wirusa na serwerze.
no chyba się udało zapanowac nad tym badziewiem Smile zresztą zobaczymy jutro bo zazwyczaj nadpisywał w nocy nasze forum Smile
niestety, nadal działa bardzo kiepsko. Co chwila problemy z ładowanie forum czy jakiejkolwiek podstrony.
posze o screeny lub kominikaty jakie się pojawiają Smile
jak mam zrobić screena forum które nie chce się wczytać ?. Do każdego tematu muszę po kilka razy się wbijać bo tematy po prostu się nie wczytują. Łącze mam ok, nie jest niczym obciążone, stąd wnioskuje, że coś z forum.
proponuje przeczyścić przeglądarke z ciasteczek itd bo u mnie działa forum normalnie Smile inni chyba też nie maja tego kłopotu bo nic nie piszą Smile
bez problemow u mnie.
ciasteczka wyczyszczone, trafiło się nawet przejście z fedory na windowsa. Widać nie jest to kwestia cookie, żeby dostać się do tego topicu przeglądarka musiała 4 razy próbować nawiązać połączenie. Udało się za 5 razem Smile.
no ale zobacz że tylko ty masz problem nikt inny nie zgłasza Smile więc najprawdopodobniej coś się dzieje u ciebie Smile
Ja nie mogę się dostać do samych tematów ale to w pracy. Blokują mi po prostu. Na samo forum wchodzę, nawet mogę sobie kliknąć na "Pokaż nowe posty" ale do samego tematu wejść nie mogę .. Może u Ciebie dostawca neta też coś blokuje .. ?
dobra ja sie poddaję, może ktoś z was ma jakiś pomysł, od jakiś 3-4miechów mam problem z wejściem na forum, znaczy wbijam na stronę główną ona się ładuje bez problemu ale jak chcę wejśc np do działu akt/portret to laduje się z 20sekund, czasami się wykrzaczy i daje refresh....

1. servisanci UPC (stąd mam łącze 15mb/1mb) walczą z tym od miesiąca, jeden z administratorów mieszka niedaleko i ma identyczne łącze podobno u niego śmiga bez problemu... ;/

2. komputery pod sieć podpinałem ze 4, właśnie sformatowałem jednego z kompów totalnie łącznie z biosem... i do nocy forum chodziło nie najgorzej od jakiejś 1h jestem załamany klikam odśwież po 3razy....

3. jest to jedyne forum z jakim mam problem i jedyna www jdnoczesnie z jaka ten problem wystepuje.. mtrwin nie pokazuje wlasciwie zadnej utraty pakietow, pingi na poziomie 50ms ida równo brak jakichkolwiek skoków...

4. jest to tak irytujące, że jak sami zaóważyliście zapewne wcale się na forum nie udzielam bo jak mam napisac posta i nacisnąć wyslij a to się wykrzacza to mnie krew zalewa i tyle....

5. jak dzisiaj rano usiadłem po dłuzszej rzerwie i wszytko smigało to byłem tak szczęśliwy a teraz ;/ teraz to idę po browar.. ot co...

6. czekam na pomysły dzięki
jak widać jest to tylko i wyłącznie wina twojego łącza bo jak widać wejść na forum tylko ty nie możesz Smile gdyby tak sie działo każdemu jak leci użytkownikowi wtedy można by sądzić ze to coś nie teges z serwerem lub skryptem , a tak nawet nie ma sie o co zaczepić żeby próbowac rozwiązać twój problem.
bonzo ja jestem tego niestety swiadomy... tylko zastanawia mnie gdzie moze tkwic problem? skoro inni uzytkownicy UPC tego problemu nie maja? choc powiem ze teraz i tak nie jest najgorzej co widac po tym ze sie odzywamSmile

no nie wazne za miesiac i tak mam zamiar sie przeprowadzic wiec moze sobie innego dostawce neta zalatwie Smile
czy masz jakis soft antywirusowy na kompie? firewall? moze jestes w stanie wziasc kompa w inne miejsce i zapiac do innego lacza? (albo chociaz przez komorke na moment zapiac i zobaczyc). moze UPS proxy ma zwalone?
na neostradzie na lapku chodzi OK, tylko ze droga tez biegnie cala inaczej;/ przez neo lacze sie bezposrednio przez niemcy, a przez UPC leci przez czeski server nie wiedziec czemu ;/

dobra nie wazne jestem swiadomy ze to wina lacza, tylko ciekawi mnie dlaczego dzieje sie tak tylko u mnie a na sasiadki UPC co prawda 512kb chodzi o niebo lepiej ;/

ps. teraz mi przyszlo do glowy... choc to glupie bo to jedyna strona z jaka mam problem czy mozliwe jest uszkodzenie kabla?
jesli pingi lataja do serwera dobrze, to kabel wykluczam. predzej cos na proxy. moze tam maja jakis antywirus na nim i sobie biedak nie radzi ze wszystkim?

jest takie cos co nazywa sie mtr (pod winde chyba nawet jest jako mtrwin czy winmtr). sprawdz jak to leci i gdzie najwiecej gubi pinga ewentualnie.
(03-09-2009 01:21 PM)skarab napisał(a): [ -> ]na neostradzie na lapku chodzi OK, tylko ze droga tez biegnie cala inaczej;/ przez neo lacze sie bezposrednio przez niemcy, a przez UPC leci przez czeski server nie wiedziec czemu ;/

dobra nie wazne jestem swiadomy ze to wina lacza, tylko ciekawi mnie dlaczego dzieje sie tak tylko u mnie a na sasiadki UPC co prawda 512kb chodzi o niebo lepiej ;/

ps. teraz mi przyszlo do glowy... choc to glupie bo to jedyna strona z jaka mam problem czy mozliwe jest uszkodzenie kabla?

Możliwe jest że problem leży po stronie proxy jak wspomniał kolega wyżej, jednak nie można wykluczyć jesczze jednej sprawy - gdybyś u siebie i u sasiadki mógł sprawdzić tracerout to servera forfoto, sytuacja może być taka że "większe" łącza wpięte są do innych routerów i poprostu od ostatniego do forfoto jest co najmniej można powiedzieć "źle" - pod linuxem - traceroute ip lub host, pod windą tracert forfoto.pl

zobacz czy ci sie nie gubi na którymś przeskoku - jeśli tak to wbijać do adminów niech przepną cie na inny router brzegowy.

pozdro Smile
Przekierowanie