• TURNIEJ 4F

Autor: Yomen

Tytuł: Klucze

• Dwutygodniówka

Autor: Vlod

Tytuł: Oczy miasta

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kompakt za ~1000 zł
06-05-2010, 09:32 PM
Kompakt za ~1000 zł
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu aparatu. Lustrzanki odpadają zdecydowanie ze względu na rozmiary -potrzebuję aparatu który będę mógł ze sobą wszędzie zabrać. Z podobnego względu raczej nie chciałbym kupować "dużego" kompaktu, aczkolwiek tutaj mógłbym się zastanowić.
Zastanawiałem się, czy kupić najtańsze pstrykadło za 300 zł, czy zainwestować w coś porządniejszego. Ponieważ aparat ma mi służyć lata, a czasem także chciałbym nakręcić krótki film w dobrej jakości, wybrałem to drugie.
Najwięcej zaufania mam do firmy Canon, wydaje mi się też, że ma najlepsze odwzorowanie kolorów, ale czytając przeróżne recenzje, w tej klasie sprzętu bardziej polecane są modele Panasonica i Sony.

Moje wymagania są raczej standardowe - kompakt na wakacje, w góry, na rower, oraz na co dzień, coby móc zawsze pstryknąć fotkę - a więc mały, dobra jakość zdjęć, wierne odwzorowanie kolorów, niewielki czas od włączenia do pierwszej fotki, dobry tryb auto, akceptowalna jakość filmu i dźwięku, mile widziany wysoki zoom. Mile widziany byłby wizjer, ostatnio robiąc fotki EOSem 450D przy dużym świetle nic nie widziałem na wyświetlaczu, jednak nie znalazłem sensownego kompaktu z wizjerem (jedynie Canon G11, ale to już wyższa klasa sprzętu).

Przeglądałem trochę recenzji i wątków i aparaty które najczęściej się przez nie przewijały to:
Sony DSC-H55
Sony DSC-HX5
Canon SX200
Canon SX210
Panasonic DMC-TZ8
Panasonic DMC-TZ10

Nie wiem czy babrać się w tą wyższą półkę cenową (hx5, tz10, sx210), bo na gpsie mi zupełnie nie zależy (czy są inne różnice między TZ8 a TZ10?).
Na korzyść Sony-HX5 przemawia dobra jakość filmów (ale nie do filmowania kupuję aparat), nowy rodzaj matrycy. Świetny bajer to zdjęcie panorama. Na niekorzyść (podobno) słabsza jakość zdjęć w stosunku do Lumixa, gorsze odwzorowanie kolorów od Canona.
Do Canona mam największe zaufanie, aczkolwiek czytałem sporo nieprzychylnych uwag pod względem SX200 i SX210. Tak czy siak chyba oferuje najlepsze odwzorowanie kolorów.
Najczęściej polecanym modelem z kompaktowych superzoomów jest chyba Panasonic Lumix DMC-TZ10. Jednak nie jestem do niego do końca przekonany, mam stary kompakt Panasonica i jakość zdjęć nie jest powalająca. Nie wiem też, czy GPS i 0,3 cala matrycy są warte dopłaty 300 zł do TZ8.

Czy moglibyście pomóc mi wybrać jeden z wyżej wspomnianych, lub zaproponować coś innego? Na zoomie nie zależy mi na tyle, żeby pozostać głuchym na inne możliwości, po prostu takie aparaty ludzie najczęściej kupują, więc o nich znalazłem najwięcej informacji. Moim aktualnym faworytem jest Panasonic DMC-TZ8, jednak chciałbym z kimś skonsultować mój wybór, ewentualnie prosić o propozycje sprzętu z innej klasy kompaktów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
06-12-2010, 03:31 PM
RE: Kompakt za ~1000 zł
Rozglądałem się trochę za innymi kompaktami i w oko wpadły mi jeszcze dwa samsungi:
Samsung WB1000
Samsung WB600/WB650

I jeden canon:
Canon S90

W sumie wysoki zoom to nie jest najwyższy priorytet, wydaje mi się, że S90 robi lepsze zdjęcia i oferuje spore możliwości zabawy ustawieniami manualnymi. Nie jestem tylko przekonany czy jest wart tych 1360 zł

WB1000 ma świetny LCD i przyzwoitą cenę. WB600 to superzoom od samsunga, nie prezentuje się źle.

Ktoś mi powie którego chcę, bo sam nie wiem? Laugh
06-12-2010, 04:37 PM
Trochę poznałem te aparaty, więc może coś napiszę od siebie.

Główne moje pytanie dotyczy wielkości aparatu.
Czy szukasz czegoś raczej kieszonkowego, czy może czegoś większego z większymi możliwościami?

Zacznę od firmy, która od pewnego czasu stała się moim faworytem w świecie kompaktów - a konkretnie Samungu.

Jeśli wielkość nie jest dla ciebie zbyt istotna, to polecę WB5000.
Aparat ma naprawdę świetne parametry jak na kompakta.
Mechanizm zoom'a działa bardzo szybko, cicho i praktycznie bez wpadek.

Do tego dobrej jakości wyświetlacz (szkoda tylko, że nie ma możliwości zmiany jego położenia), podwójna stabilizacja obrazu i filmy HD.

Sądzę, że w tym przedziale cenowym jest to najlepszy stosunek cena/jakość.

Wymienione przez ciebie aparaty są raczej mniejsze od Samsunga, więc musisz się zastanowić, czy chcesz większy aparat, czy raczej coś małego i mobilnego.

WB1000 jest moim zdaniem prze-bajeżony, gdyż wsadzono do niego kupę gadżetów, z których większość osób nie skorzysta.
Jego główne zalety to LED'owy wyświetlacz i szerokokątny obiektyw, ale ma za to tylko 5 krotny zoom.
Gdybym miał wybierać, pomyślałbym już raczej o WB550-600.
Lumixy moim zdaniem nie powalają, bo nie oferują nic specjalnego, a cenowo stoją dość wysoko.

Nikon D300s + Tokina 11-16 + Nikkor 17-55 + Sigma 50-150 + Falcon 85 1.4 + SB-800 i jakieś drobiazgi.

www.fotomini.com.pl
www.foto-mini.blogspot.com
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
06-12-2010, 08:23 PM
Właśnie chodzi mi o coś, co będę mógł zawsze ze sobą nosić, wrzucić do kieszeni kurtki, czy do sakwy rowerowej. Dlatego raczej celowałbym w te mniejsze kompakty, w stylu WB600.
Przy czym najbardziej interesuje mnie nie zoom (amatorzy lustrzanek radzą sobie przez długi czas bez zooma), wyświetlacz (chociaż ostatnio próba zrobienia zdjęcia w pełnym słońcu z wyświetlacza się nie powiodła, bo na wyświetlaczu nie było nic widać - dlatego kusi mnie WB1000), filmy, ale jakość zdjęć - w dzień, w nocy, makro, portret, panorama, niezależnie od oświetlenia.
Interesuje mnie bezpośrednie porównanie jakości zdjęć tych wszystkich aparatów, ale ciężko znaleźć stronę, która zawiera ich recenzje i sample. Fajną stroną tego typu jest cameras.co.uk, ale z małych Samsungów ma tylko WB1000. Z kolei photographyblog ma tylko wb600. Pod względem jakości zdjęć z obydwoma wygrywa S90, zastanawiam się tylko, czy ta różnica jest na tyle duża, że warto poświęcać zoom, lepsze filmy i 400 zł.
06-12-2010, 10:59 PM
Osobiście uważam Samsungi za bardzo dobre, wypluwające b.dobrej jakości obrazki.
Do tego cenowo są dość atrakcyjne.
WB1000 na pewno rozwiązałby większość twoich problemów.

Świetnym rozwiązaniem jest Canon G11 lub Samsung EX1, ale to już wyższa półka cenowa.
Canon SX210 mi jakoś do gustu nie przypadł, a z S90 nie miałem przyjemności.

Niestety, porównania tych wszystkich urządzeń ciężko będzie się doszukać.
Najlepiej, jakbyś sam wybrał się gdzieś do sklepu, wziął w rękę i sprawdził.

Domyślam się, że czytałeś ten test, ale podlinkuje, może się komuś przyda:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10832
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10886

Nikon D300s + Tokina 11-16 + Nikkor 17-55 + Sigma 50-150 + Falcon 85 1.4 + SB-800 i jakieś drobiazgi.

www.fotomini.com.pl
www.foto-mini.blogspot.com
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
06-13-2010, 12:27 PM
(06-12-2010 08:23 PM)makhan napisał(a):  Właśnie chodzi mi o coś, co będę mógł zawsze ze sobą nosić, wrzucić do kieszeni kurtki, czy do sakwy rowerowej. Dlatego raczej celowałbym w te mniejsze kompakty, w stylu WB600.
W takim wypadku wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie Sony DSC-HX5

Sony A900, 35/2, 85/1.4, 135/2.8, i... kilka innych ;-) szkiełek Minolty
06-14-2010, 05:09 PM
Tak jak pTad -> HX5, testowałem go i ujdzie super
06-15-2010, 11:45 AM
HX5 ma świetne parametry, ale z tego co widziałem, strasznie prześwietla zdjęcia.
Zastanawiam się ciągle nad tym S90 i G11, w sumie nie wiem czy w ogóle skorzystam z możliwości kręcenia filmów, a mają zdecydowanie ładniejsze zdjęcia :p
07-19-2010, 06:42 PM
HX5 nie prześwietla zdjęć... moim zdaniem, z tego co wymieniłeś, to jest najlepszy wybór. Masz racje co do lepszego odwzorowania kolorów w canonie, ale jest to prawie w 100 % niewidoczne. Gdybyś miał przed sobą 2 zdjęcia, nie odróżniłbyś, czy to było zrobione HX5 czy SX 210 . HX5 jest porządnie wykonany ma niezły obiektyw, zoom też niczego sobie. Bardzo mi się podoba tryb panoramy i makro (wychodzą naprawde fajne foty). Dodatkowo masz świetny wyświetlacz na którym prawie wszystko widać w słońcu. A gps też się przyda... moja rodzina miała niezły ubaw śledząc moją podróż po grecji-turcji... Mryg, a do tego masz też manualne ustawienia dla ambitnych Smile

Kupię obiektywy do sony alfa od osób najlepiej z Poznania i okolic (lub z Gniezna) Smile
Odpowiedz