|
cennik wywołania zdjęć
|
|
21-08-2010, 09:06 PM
|
|||
|
|||
|
cennik wywołania zdjęć
witam
Interesuje mnie taka jedna kwestia, pytanie kieruję do fotografów którzy robią zdjęcia ślubne. Ile kosztuje wywołanie np 100 zdjęć ślubnych. Czy opłaca sie robić zdjęcia i wywoływać np w najbliższym zakładzie fotograficznym, czy lepiej miec swoj sprzet bo wychodzi taniej. interesuje mnie cennik. za wszelkie odpowiedzi wielkie dzieki pozdrawiam |
|||
|
21-08-2010, 10:03 PM
|
|||
|
|||
|
RE: cennik wywołania zdjęć
Co rozumiesz pod pojęciem swój sprzęt? Laboratorium i chemia kolorowa? - czego już chyba nikt nie robi... ;-) Czy drukarka kolorowa?
W każdym przypadku jest to nieopłacalne. W labie jest taniej i pomniejszone o koszty czasu, które tracisz na drukowanie. |
|||
|
21-08-2010, 11:43 PM
|
|||
|
|||
|
mnie wychodziło taniej jak miałem drukarke i papier i na zaliczenia do szkoły mogłemodrazu decydować co chce wydrukować
ale czas i newy nie są tego warte lepiej w labie a jak coś nie wyjdzi to zawsze można reklamację złożyć mając swój sprzet jest to fajne bo mozna szybko jakąs pocztówke zrobić albo w ramkę dać dla babci która niespodiewanie przyszła w odwiedziny do wnuczka ![]() wniosek? i to i to
|
|||
|
21-08-2010, 11:55 PM
|
|||
|
|||
| RE: cennik wywołania zdjęć | |||
|
22-08-2010, 12:06 AM
|
|||
|
|||
|
nie ja mowie juz o kupionej drukarce
wiadomo są koszty inne ja sie drukarka zepsuje albo bilet na tramwaj do labu i stawiam lab - przeciwko - koszty atramentów i papieru wiadomo ze jak sie nie an drukarku to troche potrwa zanim sie to zwróci |
|||
|
22-08-2010, 10:21 AM
|
|||
|
|||
|
No ale nadal nikt z Was nie odpowiedzial ile kosztuje wywolanie w labie 100 zdjec
Sama jestem ciekawa, chcialabym porownac z DE .
|
|||
|
22-08-2010, 11:57 AM
|
|||
|
|||
|
100 zdjęc w labie na papierze Kodak Metalic w formacie 15x21 kosztuje 212 zł, a na papierze błyszczącym lub matowym 162 zł w dobrym Labie Foto-Kmiec ze Słupcy.
|
|||
|
22-08-2010, 12:53 PM
|
|||
|
|||
|
100 zdjęc w formacie 10x13 jak sie poszuka to mozna znalesc za 40 zł
|
|||
|
22-08-2010, 12:55 PM
|
|||
|
|||
|
Chyba Cię rżną na tym "metalicu", bo różnica w cenie rolki między takim a zwykłym wynosi kilka procent, ale Fuji, może Kodak ma większe różnice.
|
|||
|
22-08-2010, 01:53 PM
|
|||
|
|||
| RE: cennik wywołania zdjęć | |||
|
22-08-2010, 04:19 PM
|
|||
|
|||
|
No wiec wielkosc o jakiej pisal Kubiak ,czyli 15x20 kosztuje 39 centow za sztuke.13x18 papier premium blyszczacy 29 centow za szt.
|
|||
|
22-08-2010, 05:18 PM
|
|||
|
|||
|
w irlandii podobnie jest
|
|||
|
30-08-2010, 01:30 PM
|
|||
|
|||
|
no i chyba wywołując co jakiś czas okazałą porcję zdjeć, np: ślubnych, mozna dogadać się z panem laborantem(właścicielem), co do rabatu.
|
|||
|
30-08-2010, 01:43 PM
|
|||
|
|||
|
Rok temu chciałem wywołać większą liczbę zdjęć, w sumie było chyba ok 1000 zdjęć. Szukałem i negocjowałem na allegro-udało mi się zejść do ceny 0,20 gr za sztukę (już z kosztami kuriera). 10x15 papier Kodak Royal. Taniej chyba już się nie dało...
|
|||
|
06-10-2010, 05:50 PM
|
|||
|
|||
|
100 odbitek w formacie 9x13 i 10x13 mozesz miec za 59 zł - cena z serwisu http://www.vertis.pl
akurat w tej liczbie łapiesz sie na cenę promocyjną
|
|||
|
06-10-2010, 09:27 PM
|
|||
|
|||
|
ale wydruk wydrukowi nie rowny. jak sie daje do labu gdzie wala masowke (np. w NI/UK to bedzie taki jessops.com, to mozesz liczyc na to, ze zdjecia beda, ale spieprzone. jesli chcesz miec wszystko jak nalezy, to najlepiej u jakiegos pana ziutka co ma lab to robic. dlaczego? bo w jessopsie jak zapytalem (sprawdzilem kolejne 4 sklepy) o profil kolorow maszyny bym mogl ustawic swoj monitor, to odpowiedz byla tyle "a cos takiego istnieje? to sa najdrozsze maszyny i one napewno zrobia to jak trzeba". zarydzykowalem i poprosilem o wydruk 3 zdjec. potem te same zdjecia zrobilem na swojej drukarce w domu (monitor+drukarka skalibrowane) i efektu sami mozecie sie domyslic co bylo lepsze. koszty? biorac pod uwage zakup i amortyzacje sprzetu oraz wszelkie duperele jak papier, tusze, prad, czas itp. to wydruki mniejsze niz "A4" oplacaja sie w labie. Od "A4" do "A3" oplaca sie na swoim sprzecie. Wiekszych wydrukow nie bralem pod uwage nigdy, bo i tak bym nie mial gdzie tego wszystkiego trzymac, wiec jak potrzebuje to jezdze w pewne miejsce i mam co chce. Co sie tyczy cen zdjec, to ze tak spytam czy jest jakas roznica pomierzy wydrukowaniem zdjec, a wydrukowaniem zdjec slubnych? Dolicza sobie jakis lab za to co jest na fotografii? Przeciez to ta sama technologia, ten sam papier, ta sama maszyna. No chyba ze zamowienie mowi inaczej i wszystko jest HiPro, ale to tez nie wazne co jest na zdjeciu. Ceny mozna znalesc pytajac wujka googla.
|
|||
|
07-10-2010, 10:23 AM
|
|||
|
|||
(06-10-2010 09:27 PM)robak napisał(a): ale wydruk wydrukowi nie rowny. jak sie daje do labu gdzie wala masowke (np. w NI/UK to bedzie taki jessops.com, to mozesz liczyc na to, ze zdjecia beda, ale spieprzone. jesli chcesz miec wszystko jak nalezy, to najlepiej u jakiegos pana ziutka co ma lab to robic. dlaczego? bo w jessopsie jak zapytalem (sprawdzilem kolejne 4 sklepy) o profil kolorow maszyny bym mogl ustawic swoj monitor, to odpowiedz byla tyle "a cos takiego istnieje? to sa najdrozsze maszyny i one napewno zrobia to jak trzeba". zarydzykowalem i poprosilem o wydruk 3 zdjec. potem te same zdjecia zrobilem na swojej drukarce w domu (monitor+drukarka skalibrowane) i efektu sami mozecie sie domyslic co bylo lepsze. koszty? biorac pod uwage zakup i amortyzacje sprzetu oraz wszelkie duperele jak papier, tusze, prad, czas itp. to wydruki mniejsze niz "A4" oplacaja sie w labie. Od "A4" do "A3" oplaca sie na swoim sprzecie. Wiekszych wydrukow nie bralem pod uwage nigdy, bo i tak bym nie mial gdzie tego wszystkiego trzymac, wiec jak potrzebuje to jezdze w pewne miejsce i mam co chce. Co sie tyczy cen zdjec, to ze tak spytam czy jest jakas roznica pomierzy wydrukowaniem zdjec, a wydrukowaniem zdjec slubnych? Dolicza sobie jakis lab za to co jest na fotografii? Przeciez to ta sama technologia, ten sam papier, ta sama maszyna. No chyba ze zamowienie mowi inaczej i wszystko jest HiPro, ale to tez nie wazne co jest na zdjeciu. Ceny mozna znalesc pytajac wujka googla. witaj, muszisz miec zatem calkiem solidna drukarke. Pytanie: powiedz, czy miales okazje zapoznac sie z rankingiem fotolabow opublikowanym w ostatnim ZOOMie? Jesli tak to co sadzisz? |
|||
|
08-10-2010, 02:41 AM
|
|||
|
|||
|
nie. nie czytalem, bo nie ma tego u mnie w sklepach/nie znam tego magazynu. nie jestem tez sprzetowym masturbantem i nie ogladam zdjec z lupa. interesuje mnie efekt koncowy widoczny golym okiem.
|
|||
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Ile ślubów rocznie i ile zdjęć w pakiecie - rozmowy | Coin | 26 | 5,307 |
19-09-2011 11:02 PM Ostatni post: robak |
|
| Retusz zdjęć ślubnych- darmowa lekcja | PSDCameraManiacs | 11 | 6,348 |
28-06-2010 07:31 PM Ostatni post: Pinus |
|