|
Canon, Nikon, Panasonic, Fujifilm czy Olympus
|
|
01-28-2009, 09:13 PM
|
|||
|
|||
|
Canon, Nikon, Panasonic, Fujifilm czy Olympus
Witam
Zastanawiam się nad kupnem aparatu fotograficznego. Wiem już, że to nie będzie lustrzanka. Znajomy polecił mi kilka dobrych firm, więc sprawdziłem jej ofertę. Potrzebny mi aparat przede wszystkim z dobrym zoomem (15x to minimum) i jak najwytrzymalszy. Znalazłem więc kilka modeli (po jednym z każdej tytułowej firmy) i nie wiem, na który się zdecydować. Może wy mi pomożecie? Oto aparaty: 1. Olympus SP-590UZ 2.Nikon Coolpix P80 3.Canon PowerShot SX10 IS 4.Panasonic DMC-FZ28 5.Fujifilm S8000 fd Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Bardzo przydadzą mi się opinie posiadaczy i doświadczonych fotografów. |
|||
|
01-29-2009, 09:16 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Canon, Nikon, Panasonic, Fujifilm czy Olympus
Ja bym brał albo Olympusa SP-590 UZ, Canona PowerShot SX10 IS albo Nikona Coolpix P80.
|
|||
|
01-29-2009, 10:45 AM
|
|||
|
|||
|
ja bym się zastanawiał nad Nikonem albo Canonem
|
|||
|
01-29-2009, 11:17 AM
|
|||
|
|||
|
Wielkie dzięki za pomoc. Wczoraj przeglądając je wszystkie jeszcze raz zdałem sobie sprawę, że żaden z nich nie ma zooma i ostrości ustawianej w pierścieniu. Czy są w ogóle takie kompakty czy tylko mi się coś uroiło? Nie stać mnie na lustrzankę z obiektywem, a najszybciej i najdokładniej można ustawiać ostrość i zoom na pierścieniu. Przejrzałem dzisiaj te wszystkie firmy jeszcze raz i nie znalazłem żadnego kompakta (z niewymiennym obiektywem), który miałby zoom i ostrość na obiektywie. Rzucił się może komuś z was taki w oczy?
|
|||
|
01-29-2009, 11:27 AM
|
|||
|
|||
Cytat:Wczoraj przeglądając je wszystkie jeszcze raz zdałem sobie sprawę, że żaden z nich nie ma zooma i ostrości ustawianej w pierścieniu. Czy są w ogóle takie kompakty czy tylko mi się coś uroiło? Nie stać mnie na lustrzankę z obiektywem, a najszybciej i najdokładniej można ustawiać ostrość i zoom na pierścieniu. Przejrzałem dzisiaj te wszystkie firmy jeszcze raz i nie znalazłem żadnego kompakta (z niewymiennym obiektywem), który miałby zoom i ostrość na obiektywie. Rzucił się może komuś z was taki w oczy?Popatrz np. na Olympusa SP-570 UZ. A kompakty z wymiennym obiektywem wchodzą dopiero na rynek - w Polsce jest już takowy produkt - Panasonic G1. |
|||
|
01-29-2009, 01:11 PM
|
|||
|
|||
(01-29-2009 11:17 AM)ckreage napisał(a): Czy są w ogóle takie kompakty czy tylko mi się coś uroiło? Oczywiście, że są Np Fujifilm S6500fd (nówki nie kupisz już) albo jego większy brat Fujifilm S9600 (spokojnie kupisz nowy).Ogólnie S9600 to chyba jeden z najlepszych w swojej klasie.
|
|||
|
01-29-2009, 02:44 PM
|
|||
|
|||
(01-29-2009 01:11 PM)Milczar89 napisał(a): Oczywiście, że są Co do zoomu to się zgodzę. Ale ustawianie ostrości ? Wolałbym naparzać się młotkiem po ... Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego. Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa. |
|||
|
01-29-2009, 04:15 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-29-2009 04:29 PM przez ckreage.)
|
|||
|
|||
|
No właśnie. Mam te 3 modele:
1. Panasonic DMC-FZ50 2. Fujifilm Finepix s9600 3. Olympus SP-570 UZ 4. Fujifilm Finepix S100 fs Który z nich wybrać? Czytałem trochę o nich i w każdym z nich mówi się o szumach. Czytałem sporo negatywnych opinii na temat fuji, który jest podobno zdecydowanie zbyt drogi odnośnie funkcji i jakości zdjęć. Czytałem o Olympusie, który robi nieostre zdjęcia. Jednak to on ma największy zoom (a to mnie najbardziej nęci). Który z nich byście wybrali? Proszę o pomoc, bo ja już straciłem dystans i mam tylko mętlik w głowie... :( |
|||
|
01-29-2009, 05:09 PM
|
|||
|
|||
|
Olympus i nieostre zdjęcia, bo ja wiem... Mam SP-560 i nie marudzę. A co do szumów zawsze będą. Żeby sobie z nimi poradzić możesz dokupić statyw.
|
|||
|
01-29-2009, 06:36 PM
|
|||
|
|||
|
Mam statyw i to nawet profesjonalny. Może nie jest on pierwszej młodości, ale jest naprawdę porządny. Korzystałem z niego wiele razy. Ale czy na pewno statyw niweluje szumy?
|
|||
|
01-29-2009, 06:43 PM
|
|||
|
|||
(01-28-2009 09:13 PM)ckreage napisał(a): Oto aparaty:Miałem kiedys Fuji S5500, potem S6500. Myslę, że potwierdze tylko opinię, że są to jedne z najlepszych w klasie hybryd. Pomagałem ostatnio wybierać koleżance... okazało się, że w zasadzie z dostępnych na rynku najlpeszy jest Fujifilm S8000 fd. Już chciałem brać Nikon Coolpix P80, ale oprócz zalety szerokiego kąta... to jednak jakość zdjąć jest gorsza od Fujika Na koniec na polu pojawił się Sony H-50. porównałem z Fujikiem, pooglądałem, popstrykałem.... i wybrałem Sony - dlatego, że ma ruchomy uchylny LCD.... W innych porównaniach wypadał bardzo podobnie do Fujika S8000/S8100. ps. Druga sprawa, że S6500/S9600 są lepszymi aparatami od S8000/S8100, a S100fs jest najgorszy ze wszystkich wymienionych, m.in. pod względem szybkości i szumów Sony A700, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 17-50/2.8, Tokina 28-70/2.8 PRO II i... kilka ;-) szkiełek Minolty |
|||
|
01-29-2009, 07:05 PM
|
|||
|
|||
|
Zastanawiałem się również nad nim, ale szybko z niego zrezygnowałem, ponieważ nie ma on zooma i ostrości ustawianej na pierścieniach. A np. Panasonic, do którego jestem najbardziej skłonny, ma nawet przysłonę i czas naświetlania wyciągnięty na wierzch (pokrętła pod prawym kciukiem i wskazującym palcem) jak w lustrzankach. Mnie w ogóle bardzo ciągnie do lustrzanek i gdybym znalazł jakąś z obiektywem z przyzwoitym zoomem, to byłbym wniebowzięty...
|
|||
|
01-29-2009, 07:38 PM
|
|||
|
|||
(01-29-2009 06:43 PM)pTad napisał(a): S100fs jest najgorszy ze wszystkich wymienionych, m.in. pod względem szybkości i szumówMuszę sprostować, zapewne chodziło o S1000fd, a nie S100fs. Ma swoje wady, ale pod względem szumów wyróżnia się na plus. | Panasonic G1 kit 14-45 | Pentacon 1.8/50 | Jupiter 3.5/135 | Canon A610 |Raynox DCR-250 | |
|||
|
01-29-2009, 08:48 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Mnie w ogóle bardzo ciągnie do lustrzanek i gdybym znalazł jakąś z obiektywem z przyzwoitym zoomem, to byłbym wniebowzięty...To już zależy jakim funduszem dysponujesz. Z tym statywem chodziło mi o to, że nie będziesz przy jego użyciu musiał wykorzystywać większego ISO. |
|||
|
01-29-2009, 10:07 PM
|
|||
|
|||
|
S6500fd/9600 oraz S100FS mają ostrość nastawianą za pomocą pierścienia, ale ten pierścień NIE JEST połączony mechanicznie z układem nastawiającym ostrość. Ręczne nastawianie ostrości odbywa się elektronicznie poprzez ruch tego pierścienia, nie mechanicznie. Fuji zamiast guzików użyło po prostu pierścienia. To spora róznica, i może 1-3 razy użyłem funkcji MF w wyżej wymienonych modelach. Funkcja ta ma sie nijak do rasowego pierścienia ostrzenia jakiego doświadczymy w prawdziwym obiektywie.
Prawdziwy facet nie je miodu, prawdziwy facet żuje pszczoły... m a c c a c u s . d i g a r t . p l Pentakkusu Kabushiki-gaisha |
|||
|
02-15-2009, 05:09 PM
|
|||
|
|||
|
ja mogę z czystym sumieniem polecić lustrzankę Olympus E-3. Jest droga ale warta tych pieniędzy. Na szczęście nie musiałam sama jej kupować, to był bardzo trafiony prezent od rodziców
Rewelacyjna jakość zdjęć, aparacik wygodnie leży w dłoni, super obiektyw.
|
|||
|
02-15-2009, 05:56 PM
|
|||
|
|||
maxim569 napisał(a):Rewelacyjna jakość zdjęć, aparacik wygodnie leży w dłoni, super obiektyw.Takie nic nie mówiące ogólniki. Poza tym E-3 przy całym swoim prestiżu i zaawansowaniu jest przedstawicielem systemu 4/3 - niewielu osobom to odpowiada. Mało tanich szkieł-kundli, drogie szkła firmowe... specyficzny system. Prawdziwy facet nie je miodu, prawdziwy facet żuje pszczoły... m a c c a c u s . d i g a r t . p l Pentakkusu Kabushiki-gaisha |
|||
|
02-15-2009, 09:47 PM
|
|||
|
|||
maxim569 napisał(a):Rewelacyjna jakość zdjęć, aparacik wygodnie leży w dłoni, super obiektyw.[/quote] Za taką kasę.... jak Olympus E-3 + 12-60mm f/2.8-4.0 można kopić np. Canona C40D i kilka fajnych szkiełek.... (a jest z czego wybierać).... i będziemy mieli zestaw pod każdym względem lepszy od E-3 Sony A700, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 17-50/2.8, Tokina 28-70/2.8 PRO II i... kilka ;-) szkiełek Minolty |
|||
|
|

Np Fujifilm S6500fd (nówki nie kupisz już) albo jego większy brat Fujifilm S9600 (spokojnie kupisz nowy).
Rewelacyjna jakość zdjęć, aparacik wygodnie leży w dłoni, super obiektyw.